Σε γυναικεία υπόθεση εξελίσσεται η πρωθυπουργία στη Μεγάλη Βρετανία -16 χρόνια μετά τη Θάτσερ

Δύο γυναίκες θα κονταροχτυπηθούν για την προεδρία του κόμματος των συντηρητικών στη Βρετανία, στη θέση του αποχωρήσαντος Ντέιβιντ Κάμερον. Όπως επισημαίνουν και οι Financial Times, η Μεγάλη Βρετανία θα αποκτήσει για δεύτερη φορά γυναίκα πρωθυπουργό, μετά τη Μάργκατερ Θάτσερ που αποχώρησε από τη Πρωθυπουργία το 1990.

Πρόκειται για την Υπουργό Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, που έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της, αφού κερδίζει τις μισές ψήφους εμπιστοσύνης των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος και την αντίπαλό της στην κούρσα της διαδοχής Υπουργό Ενέργειας Αντρέα Λίντσο, που κατετάγη δεύτερη σε ψήφους.

Από την κούρσα αποκλείστηκε ο Λίαμ Φοξ, πρώην υπουργός Άμυνας, ενώ ο υποψήφιος Στίβεν Κραμπ, υφυπουργός Εργασίας, εγκατέλειψε την κούρσα καθώς ήρθε τέταρτος στην σειρά λαμβάνοντας 34 ψήφους. Μάλιστα οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Τερέζα Μέι. Η τελική επιλογή του νέου ηγέτη των Τόρις και επόμενου πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας θα γίνει από τα 150.000 μέλη του κόμματος.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Τερέζα Μέι είναι υπέρμαχος της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η αντίπαλός της Αντρέα Λίντσομ, που υποστηρίζεται από τον Μπόρις Τζόνσον είναι φανατική οπαδός του Brexit.

Σε δηλώσεις της η κ. Μέι εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα και τόνισε ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, ώστε να διαπραγματευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ και να κάνουμε τη Βρετανία ελκυστική σε όλους.