Σε μόλις έξι χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Πιστόριους για τον φόνο της Ρίβα

Στο τέλος του έφτασε το πολύχρονο “θρίλερ” του φόνου της Ρίβα Στέενκαμπ από τον Όσκαρ Πιστόριους, με τον παραολυμπιονίκη να καταδικάζεται σε 6 χρόνια φυλάκιση.

Ο Πιστόριους πυροβόλησε τη σύντροφό του το Φεβρουάριο του 2013 και αρχικά είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία, κατηγορία ωστόσο που το εφετείο μετέτρεψε στη συνέχεια σε δολοφονία.

Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα ανέγνωσε την Τετάρτη την ποινή του Πιστόριους σε μία αίθουσα στην οποία παρίσταντο οι συγγενείς της Στέενκαμπ αλλά και του ίδιου του Πιστόριους, οργανώσεις για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και, φυσικά, πλήθος δημοσιογράφων.

Το δικαστήριο της Πρετόρια αναγνώρισε ότι συνέτρεχαν στην υπόθεση «σημαντικές συνθήκες» για τις οποίες δεν θα έπρεπε να επιβληθεί στον Πιστόριους η μέγιστη δυνατή ποινή.

Η δικαστής χαρακτήρισε τον Πιστόριους ως “έκπτωτο ήρωα ο οποίος έχασε την καριέρα του”, ενώ επεσήμανε ότι μια μεγαλύτερη ποινή δεν θα απέδιδε και μεγαλύτερη δικαιοσύνη. Επίσης, σημείωσε ότι τo γεγονός ότι ο δράστης προσπάθησε να σώσει τη ζωή της Στέενκαμπ μετά τους πυροβολισμούς, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ελάφρυνση της ποινής.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει καταδίκη σε τουλάχιστον 15ετή κάθειρξη. Καθ’ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ο Πιστόριους υποστήριζε πως πυροβόλησε θανάσιμα την Στέενκαμπ πίσω από την πόρτα του μπάνιου πιστεύοντας πως επρόκειτο για διαρρήκτη.

Ο Πιστόριους είχε αρχικά καταδικαστεί σε πενταετή κάθειρξη αλλά από τον περασμένο Οκτώβριο βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων δτα κοινωνικά δίκτυα, με το hashtag #pistorious να συγκεντρώνει εκατοντάδες tweets αγανακτισμένων πολιτών ανά τον κόσμο που κάνουν λόγο για ποινή-χάδι.