Σόιμπλε: Το Brexit είναι μη αναστρέψιμο

Τη θέση του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο έπειτα από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από αυτήν, επανέλαβε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών. Στη δήλωση αυτή ωστόσο είχε προχωρήσει και πριν από το ιστορικό δημοψήφισμα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας τους στην πόλη Φιρτ της νότιας Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε χαρακτηριστικά: «το είπα πριν από το δημοψήφισμα ότι ασχέτως με το πώς το δημοψήφισμα στη Βρετανίας καταλήξει, δεν μπορούμε απλά να συνεχίσουμε (να ενεργούμε) όπως στο παρελθόν στην Ευρώπη».

Συνεχίζοντας ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι “να επικεντρωθούμε στην Ευρώπη στο να μεριμνήσουμε σχετικά με το γεγονός ότι ακόμα περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη -όχι μόνο στη Γερμανία, όχι μόνο στη Βρετανία, όχι μόνο στην Ελλάδα και όχι μόνο στη Δανία και όχι μόνο στη Γαλλία- δεν κατανοούν απολύτως τι ακριβώς κάνουμε».

Ο Σόιμπλε σημείωσε ότι τα εναπομείναντα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιδράσουν στο Brexit με μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση των κινδύνων.

Το Brexit είναι απόφαση μη αναστρέψιμη, δήλωσε στη συνέχεια ο Γερμανός πολιτικός καλώντας το Λονδίνο να καταθέσει άμεσα το αίτημα για ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ωστόσο νωρίτερα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε σε ομιλία του ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι στο χέρι της χώρας του και μόνο.

«Δεν νομίζω ότι η βρετανική απόφαση για αποχώρηση από την Ε.Ε. είναι αναστρέψιμη», είπε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι θα ήταν «αξιοπρεπές» αν η Βρετανία κατέθετε άμεσα το επίσημο αίτημά της για εφαρμογή του Brexit.

Όπως ο ίδιος εκτίμησε, δεν παρατηρήθηκε «χάος» στις αγορές μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση με ιδιαίτερη προσοχή.

«Είναι ζωτικής σημασίας τώρα να δράσουμε με σύνεση και προσοχή, προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.