Κάμερον: Μόνο η Βρετανία θα αποφασίσει πότε θα αποχωρήσει από την ΕΕ

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προς το κοινοβούλιο, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να μπουν εμπόδια στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή των Βρετανών έπειτα από το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει σεβαστή.

Αναφορικά με το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο Κάμερον ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για την ενεργοποίησή του θα ληφθεί “από τη Βρετανία και μόνο”, απαντώντας εμμέσως στις πιέσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (και όχι μόνο), ο οποίος διεμήνυσε ότι η χώρα θα πρέπει να καταθέσει το επίσημο αίτημα για την αποχώρησή της στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την Τρίτη.

Αναφορικά με τη μελλοντική στάση της Βρετανίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κάμερον υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να στρέψει την πλάτη του στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. “Πρέπει να καθορίσουμε το είδος της σχέσης που θέλουμε να έχουμε στο εξής με την ΕΕ”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα το διευθετήσει ο διάδοχός του.

Τέλος, ο ίδιος εξήγησε ότι η επόμενη Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που δεν είναι άλλη από τον τρόπο πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά, τονίζοντας ότι μετά την έξοδό της, η χώρα θα θέλει να έχει όσο πιο ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Ευρώπη.