O Ντ. Τουσκ μιλάει πλέον για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 - "Δραματική εξέλιξη"

“Σοβαρή και δραματική” εξέλιξη κυρίως για τη Βρετανία αποκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, τόνισε πως η ΕΕ είναι “προετοιμασμένη” για το αρνητικό αυτό σενάριο”.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως “δεν χρειάζονται υστερίες. Θέλω να ενημερώσω πως ήμασταν προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο σενάριο. Έχουμε συζητήσει με αξιωματούχους για ένα τέτοιο σενάριο”.

Έκανε λόγο ακόμη και για τους 27 ηγέτες. “Εκ μέρους των 27 ηγετών σας λέω πως κρατάμε την ενότητά μας. Η ΕΕ είναι ένα πλαίσιο με κοινό μέλλον”.

Να σημειωθεί πως ο Ντ. Τουσκ στη δήλωσή του ανέφερε τρεις φορές τον αριθμό 27, δείχνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 θα είναι σε λίγο παρελθόν. Ανακοίνωσε ότι συγκαλεί μια ανεπίσημη Σύνοδο Κορυφής των 27 της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα.

Επίσης, αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που θα τηρηθεί κανονικά. “Μέχρι να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ, οι ευρωπαϊκοί νόμοι θα συνεχίσουν να ισχύουν και με αυτό εννοώ ότι θα τηρηθούν νόμοι τόσο για τα δικαιώματα όσο και για τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Μάλιστα τόνισε πως επόμενος στόχος είναι να δουν ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης.

“Κλείνοντας θέλω να πω μία φράση που μου έλεγε ο πατέρας μου, ότι δε μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς”.