What Will it Be? Part II

Χθες καλύψαμε τα διαδικαστικά: ποιος και πώς ψηφίζει, τι ώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα κ.λπ.

Δείτε το άρθρο εδώ

Ας πάμε όμως στην ουσία του σημερινού δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έκβαση του οποίου θα έχει επιπτώσεις πολύ ευρύτερες από τη Γηραιά Αλβιώνα. Έχει τόση σημασία για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους το να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ένωση; Ναι.

Αφενός η κεντρομόλος δύναμη μιας εξόδου θα έδειχνε ότι υπάρχει και άλλη κατεύθυνση πέρα από αυτή της σταδιακής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αφετέρου, η αποχώρηση της Βρετανίας μας στερεί από ένα σημαντικό εταίρο που θα μπορούσε να προωθήσει τη μεταρρύθμιση της ίδιας της Ένωσης (η οποία πράγματι υποφέρει από μια σειρά από αρτηριοσκληρώσεις και άλλες παθήσεις).

Η de facto ηγεμονία της Γερμανίας δεν είναι μια υγιής κατάσταση και αν επικρατήσει το Bremain δεν αποκλείεται να δούμε το Ηνωμένο Βασίλειο να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο, με τη νέα πνοή που θα δώσει στη σχέση του με την Ευρώπη η φρέσκια λαϊκή ετυμηγορία.

Κλείνω με την ελπίδα η αυριανή μέρα να μας βρει ακόμα μαζί, ως Ευρωπαίους, καθώς αυτά που μας ενώνουν είναι σίγουρα περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, κι αυτά που μπορούμε να καταφέρουμε μαζί κατά πολύ ανώτερα από αυτά που μια κατακερματισμένη Ευρώπη μπορεί να επιτύχει.