Τι είναι trend στο Internet για το δημοψήφισμα: Το "Brexit" ή το "Bremain";

Η “ώρα της κρίσης” για τους Βρετανούς έφτασε. Μέχρι τις 10 το βράδυ, θα μπορούν οι πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής ή της εξόδου από την Ε.Ε, την ίδια στιγμή που η παγκόσμια κοινή γνώμη, αγωνιά και περιμένει το οριστικό αποτέλεσμα.

Πράγματι, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε, η διενέργεια του δημοψηφίσματος ήταν πρώτο θέμα στο internet. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα που λαμβάνει χώρα η εκλογική διαδικασία , τόσο το Google όσο και τα υπόλοιπα social media όπως το Twitter αλλά και το Facebook κατακλύζονται από μηνύματα και αναρτήσεις για το δημοψήφισμα.

Ειδικοί, βρήκαν άκρως ενδιαφέρουσα αυτή τη συμμετοχή των πολιτών στο χώρο του διαδικτύου και θέλησαν να αποτυπώσουν το χαρακτήρα που λαμβάνει η παγκόσμια ανησυχία για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Η “μετανάστευση” έρχεται πρώτη

Θέματα στην κορυφή της αναζήτησης για τους Βρετανούς ήταν το μεταναστευτικό. Ακολουθούν οι όροι “ομογενείς” και “εθνικά θέματα υγείας”.

google trend

Το “εμπόριο” και η “οικονομία” δεν ήταν στις πρώτες επιλογές των χρηστών του διαδικτύου, μιας και ανησυχούσαν περισσότερο για την πορεία της χώρας τους.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν το δημοψήφισμα, το #brexit έρχεται πρώτο

Όσο πλησίαζε η κρίσιμη ώρα, data των ειδικών παρουσιάζουν κάτι πραγματικά ενδιαφέρον. Ο όρος brexit ερχόταν πρώτος στις επιλογές των πολιτών ανά τον κόσμο. Από το Google και το Facebook μέχρι το Twitter.

ΒΡΕΧΙΤ

Πιο δραστήριοι οι υπέρμαχοι του Brexit παρά του Bremain

Το Twitter αποκάλυψε πως οι χρήστες που επιθυμούν την έξοδο twitt-άρουν πιο συχνά σε καθημερινή βάση από όσους επιθυμούν το Bremain.

Από τον Απρίλιο μέχρι και τώρα τον Ιούνιο, το Leave είναι μπροστά με 53% ενώ το Remain έχει 46,2% χρησιμότητα.

google3

Σημειώνεται βέβαια από τους ειδικούς ότι αυτό που είναι trend στο Internet δε σημαίνει πως αντικατοπτρίζει και την πραγματικότητα.

Ο Rob Owers, “ηγέτης” του Twitter ανακοίνωσε πως από τότε που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, ο αριθμός των tweets έχει αυξηθεί κατά 600%.

“Βλέπουμε περισσότερα tweets με #Brexit παρά με #Bremain. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως οι χρήστες παθιάζονται περισσότερο όταν εμπλέκονται σε συζητήσεις που αφορούν στην έξοδο.  Είτε υπερασπίζονται την άποψή τους, είτε θέλουν να καταρρίψουν τα επιχειρήματα υπέρ της εξόδου”.

google4