Νέος Πρωθυπουργός της Συρίας ο Ίμαντ Χάμις

Τον Ίμαντ Χάμις διόρισε σήμερα Τετάρτη ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, για την Πρωθυπουργία της χώρας του.

Μέχρι τώρα ο 54χρονος Χάμις ήταν Υπουργός Ηλεκτρισμού από το 2011 και πλέον αντικαθιστά τον Ουάελ αλ-Χάλκι ο οποίος κατείχε το αξίωμα αυτό από τις 9 Αυγούστου 2012.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, «ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ εξέδωσε το διάταγμα υπ΄αριθμόν 187 αναθέτοντας στον μηχανικό Ίμαντ Χάμις την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».

Ο νέος Πρωθυπουργός εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα Κυβέρνηση, την ώρα που η Συρία θρηνεί πάνω από 280.000 νεκρούς, μετρά εκατομμύρια ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κατακερματισμένη οικονομία.

Από τις 23 Μαρτίου 2012, ο Ίμαντ Χάμις περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατηγορείται ότι «ως Υπουργός μοιράζεται την ευθύνη της βίαιης καταστολής που εφαρμόζει το καθεστώς εναντίον του άμαχου πληθυσμού», ενώ σύμφωνα με τη δημόσια υπηρεσία ηλεκτροπαραγωγής, από την έναρξη της κρίσης η παραγωγή ηλεκτρισμού έχει μειωθεί κατά 58%.