Βloomberg: Τα σχέδια Μέρκελ-Ολάντ σε περίπτωση Brexit

Τις δυνάμεις τους προτίθενται να ενώσουν τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού ένα πιθανό Brexit, όπως αναφέρουν στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, δεν υπάρχει έτοιμο αναλυτικό πρόγραμμα από την ΕΕ για την αντιμετώπιση ενός Brexit παρά τις διαβεβαιώσεις που διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες οι Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος αρνήθηκε την ύπαρξη οποιουδήποτε σχεδίου ενώ ένας άλλος συνάδελφός του δήλωσε πως δεν είναι βέβαιο ότι όλα τα κράτη θα συμφωνήσουν με την γερμανο-γαλλική ιδέα της ενότητας.

Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ένα Brexit είναι πιθανό να φέρει στην επιφάνεια τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας. Άλλωστε χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα στο Bloomberg o οποίος δήλωσε ότι οι δύο χώρες «δεν έχουν τις ίδιες προτεραιότητες» και πρόσθεσε ότι «για την Γερμανία προέχει η αντιμετώπιση των προσφύγων και για τη Γαλλία η οικονομία της. Αυτό αυξάνει το κίνδυνο ότι δεν θα γίνει τίποτα σημαντικό από κοινού για την αποκατάσταση της ενότητας της Ε.Ε».

Οι αποκλίνουσες απόψεις στον πυρήνα της Ευρώπης κάνουν τους επενδυτές και τους συμμάχους της να πιστεύουν πως είναι πιθανό να αποτύχουν στην λήψη γρήγορων και ισχυρών διαβεβαιώσεων που απαιτούνται προκειμένου να αποτρέψουν την πολιτική μετάδοση της κρίσης και την αναταραχή στην αγορά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος έχουν ανταλλάξει πολλές φορές απόψεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση Brexit, ωστόσο όμως δεν έχουν συμφωνήσει σε κάποια συγκεκριμένη στρατηγική. Άλλωστε όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, η Γερμανία και η Γαλλία ανέκαθεν είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την Ευρώπη. Ταυτόχρονα διαφορετικές απόψεις υπάρχουν ακόμα και εντός της γερμανικής κυβέρνησης καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής διαφωνούν σχετικά με το εάν η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί περισσότερο ή θα πρέπει να υπάρξει μια σχετική χαλάρωση.

Για τη Γαλλία, το Brexit θα δώσει ώθηση ώστε να δημιουργηθούν στενότεροι δεσμοί εντός της ζώνης του ευρώ και ενός ευρωπαϊκού πυρήνα που θα δώσει τη δυνατότητα στο Παρίσι να ασκήσει περισσότερη επιρροή πάνω σε σημαντικά ζητήματα. Στην αντίπερα όχθη το Βερολίνο ανησυχεί ότι ένα Brexit θα μεγαλώσει τα ήδη υπάρχοντα ρήγματα της Ευρώπης και ενδεχομένως να αναγκάσει και άλλες χώρες της Ένωσης να θέσουν θέμα αποχώρησή τους.