Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Κύπρο - Εκρήξεις στα Σπήλια - Εκκενώθηκαν χωριά (upd)

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το πύρινο μέτωπο που εδώ και τρεις ημέρες κατακαίει μεγάλες εκτάσεις στην Κύπρο.

Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή των Σπηλιών που έχει γίνει στάχτη στο μεγαλύτερο μέρος της, ακούγονται δυνατές εκρήξεις από τα Λημέρια της ΕΟΚΑ. Όπως αναφέρει το σταθμαρχείο της πυροσβεστικής Κακοπετριάς, οι εκρήξεις δεν αποκλείεται να  οφείλονται σε παλιά πυρομαχικά που βρίσκονταν εκεί για δεκαετίες. Ωστόσο η εν λόγω πληροφορία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί λόγω της πυρκαγιάς στο σημείο που έχει αναζωπυρωθεί.

Το πύρινο μέτωπο κοντά στα χωριά Κούρδαλι και Σπήλια έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ενώ οι δυνάμεις κατάσβεσης  δίνουν περισσότερη βάση στο χωριό Ασίνου, όπου η φωτιά έχει ξεπεράσει την κορυφογραμμή, με τις φλόγες να κατευθύνονται προς την κοινότητα Κανναβιών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε πως «σήμερα πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να κλείσουμε το θέμα Σπήλια – Κούρδαλι και ήδη συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις μας προς την άλλη κατεύθυνση, τα Καννάβια».

Συνεχίζοντας ο ίδιος είπε ότι στα χωριά Κούρδαλι και Σπήλια επιχειρούν αρκετές δυνάμεις ενώ επικρατεί νηνεμία.

Πριν από λίγη ώρα, οι εναέριες δυνάμεις  σταμάτησαν τις ρίψεις νερού λόγω της έλλειψης φωτός.  Οι ρίψεις θα ξεκινήσουν και πάλι αύριο στις 5:30 το πρωί ενώ εκφράζονται φόβοι ότι στην περίπτωση που τη νύχτα υπάρξουν αναζωπυρώσεις, ίσως η κατάσταση να καταστεί και πάλι ανεξέλεγκτη.

Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι ο Τούρκος Υπουργός Δασών και Υδάτων, Veysel Eroglu, δήλωσε πως η χώρα του μπορεί να διαθέσει ένα αεροπλάνο και δύο ελικόπτερα στην περίπτωση που το ζητήσει η Κύπρος.

Με την κατάσβεση της φωτιάς ασχολούνται πέραν των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και προσωπικό των υπηρεσιών αυτών και εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, που συνολικά αριθμούν πέραν των 350 ατόμων.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν, επίσης, τα έξι αεροπλάνα του Ισραήλ, τα δύο καναντέρ και δύο ελικόπτερα Super Puma της Ελληνικής Δημοκρατίας, δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εντός της ημέρας αναμένονται και τα πτητικά μέσα από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Την ίδια ώρα, ένας δασοπυροσβέστης κρατείται για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Κυπερούντας όπου είχε μεταφερθεί με αναπνευστικά προβλήματα.

Λόγω της έντασης της φωτιάς και του πυκνού καπνού νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι εκκενώνονται τα χωριά Σπήλια, Καννάβια και Κούρδαλι όπου μάλιστα απειλήθηκαν δύο κατοικίες. Σύμφωνα με σχετικές ενημερώσεις από την αστυνομία, έχουν απομακρυνθεί 500-550 άτομα.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ήδη το νησί μετρά καμμένα 15.000 στρέμματα δάσους και δύο νεκρούς δασοπυροσβέστες στην άνιση μάχη με τις φλόγες. Ο 44χρονος Μάριος Αριστοτέλους, ο δεύτερος δασοπυροσβέστης, που τραυματίστηκε την Δευτέρα στο ατύχημα που σκοτώθηκε ο 49χρονος συνάδελφός του Ανδρέας Σοφοκλέους, έχασε τη μάχη για τη ζωή την Τρίτη. Το δυστύχημα συνέβη όταν το πυροσβεστικό όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό βάθους 30 μέτρων.

Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους.Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται και για τον λόγο ότι η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί ρεύματα αέρος.
fire5

Κύπρος πυρκαγιά

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την πυρκαγιά 

Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου που αυτές τις ώρες δοκιμάζεται από την μεγάλη πυρκαγιά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί.

epa05379723 A helicopter drops water on a forest fire in the village of Eyrixou in the Troodos mountain area, Cyprus, 20 June 2016. Planes from Britain, Israel and Greece were sent to tackle the fires, according to media reports on 20 June. EPA/STRINGER

«Με συγκλονισμό πληροφορήθηκα απόψε (σ.σ. χθες) την τραγική είδηση για το θάνατο του δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη εν ώρα καθήκοντος, κατά την ηρωική προσπάθεια του ιδίου και των συναδέλφων του να νικήσουν την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται στην περιοχή Σολέας. Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στους οικείους του αδικοχαμένου Ανδρέα Σοφοκλέους προς τους οποίους η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με την κατάσταση να έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που ανακοινώθηκε η εκκένωση μοναστηριών και αποθηκών με πυρομαχικά σε στρατόπεδα της περιοχής. Τόσο τα πυρομαχικά όσο και οι εικόνες αξίας έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης νωρίτερα έκανε λόγο για «τραγική κατάσταση», δηλώνοντας ωστόσο απόλυτα ικανοποιημένος για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι εναέριες και οι επίγειες δυνάμεις.  «Είναι ανεπανόρθωτες καταστροφές μέσα από την απροσεξία, την αμέλεια ή την άρνηση να δεχθούμε τους κινδύνους που προκαλούν πραγματικά τραγικές συνθήκες για τις κοινότητες της υπαίθρου», είπε στη συνέχεια.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς του τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τονίζοντας πως «ήδη έχουμε επικοινωνήσει και θα σταλούν άλλα δύο super puma, τα οποία πιστεύω θα συμβάλουν σημαντικά στο έργο που επιτελούν άλλα 14 πτητικά μέσα».

Σε ερώτηση για το αν είχε επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι επικοινώνησε μαζί του χθες αργά το βράδυ «και προσφέρθηκε, αν είχαμε ανάγκες, με δεδομένο ότι είναι η κοινή μας πατρίδα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Τον ευχαρίστησα βεβαίως, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι με την βοήθεια που υπάρχει από το Ισραήλ, τις Βρετανικές Βάσεις και την Ελλάδα, και με τα πτητικά μέσα που διαθέτουμε, νομίζω δεν τίθεται η ανάγκη για συνδρομή και συμβολή”. Θέλησε όμως, είπε, να τον ευχαριστήσει για το γνήσιο ενδιαφέρον του να αντιμετωπίσουν από κοινού προβλήματα που η κοινή μας πατρίδα αντιμετωπίζει.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στην μεθαυριανή σύνοδο θα μελετήσει μέτρα, προκειμένου να επιληφθούν άμεσα ενός προγράμματος ταχείας αναδάσωσης.

Για την πυρκαγιά φαίνεται να ευθύνεται ένας δωδεκάχρονος, ο οποίος ανέφερε στην Αστυνομία ότι προκάλεσε την πυρκαγιά στην προσπάθεια του να κάψει ξερά χόρτα με τη χρήση αναπτήρα στην αυλή του παππού του. Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Ευρύχου.