Σε αναμμένα κάρβουνα η Ευρώπη για το δημοψήφισμα στη Βρετανία: Nτέρμπι Bremain-Brexit

Έτοιμος να αποδεχθεί την όποια απόφαση των Βρετανών πολιτών αναφορικά με το μέλλον της χώρας τους στην Ε.Ε. εμφανίστηκε σε εκπομπή του BBC ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με αφορμή το δημοψήφισμα της Πέμπτης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρόκειται για μία «μη αναστρέψιμη» απόφαση λέγοντας με νόημα ότι «η έξοδος από την Ε.Ε. θα είναι οριστική».

Οι κίνδυνοι σε ενδεχόμενο Brexit

Σύμφωνα με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, οι σημαντικότεροι κίνδυνοι από μία επικράτηση του Brexit είναι οικονομικοί και παρέπεμψε στις αναλύσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικονομολόγων και των μεγάλων ανεξάρτητων οργανισμών εντός και εκτός Βρετανίας. Παράλληλα σημείωσε ότι αν η Βρετανία αποφασίσει να βγει από την Ε.Ε. η νέα εμπορική, συμφωνία που θα συνάψει με τον οργανισμό δεν θα είναι τόσο καλή όσο θα ήταν με την παραμονή της και επιβεβαίωσε ότι για να καλυφθεί η τρύπα στα δημόσια οικονομικά από ένα Brexit θα χρειαζόταν ένας έκτακτος προϋπολογισμός με δαπάνες περικοπών ή αυξήσεις φόρων.

Στις ερωτήσεις περί της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης ξεχώρισε η αναφορά στο ενδεχόμενο άσκησης βρετανικού βέτο κατά της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε. Ο κ. Κάμερον υπογράμμισε ότι αυτό το ερώτημα είναι άτοπο, καθώς θα χρειαστούν δεκαετίες για την ένταξη της Τουρκίας και επανέλαβε ότι με τους τρέχοντες ρυθμούς κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης η τελική ένταξη της χώρας θα γίνει το έτος 3.000.

Ο κ. Κάμερον σχολίασε ότι το επιχείρημα της εκστρατείας Leave ότι η Τουρκία θα μπει στην Ε.Ε. ανοίγοντας τα σύνορα σε 70 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες είναι η μεγαλύτερη παραπλάνηση αυτής της προ-δημοψηφισματικής περιόδου και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε να φύγουμε από την Ε.Ε. ας φύγουμε, αλλά όχι στη βάση εντελώς αναληθών ισχυρισμών».

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις θα έχουν οι ιθύνοντες των Βρυξελλών σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Λίγες ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Ζeitung» ότι σε περίπτωση που επικρατήσει το Brexit, το Κολέγιο των Επιτρόπων θα συνεδριάσει εκτάκτως.

Σε απόσταση αναπνοής το Βremain και το Brexit

Οι δημοσκοπήσεις της Κυριακής,που διεξήχθησαν μετά τη δολοφονία της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ δείχνουν ότι η μάχη θα είναι αμφίρροπη. Αν και οι πολιτικοί αναλυτές προτιμούν να παραμείνουν επιφυλακτικοί οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία στροφή υπέρ της επιλογής της παραμονής στην Ε.Ε. με τη δυναμική υπέρ του Brexit να έχει ανακοπεί.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Ε.Ε.

Η Ε.Ε. προγραμματίζει σειρά έκτακτων συνόδων και συσκέψεων σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της «The Wall Street Journal».

Oι ιθύνοντες των Βρυξελλών έχουν ήδη ξεκινήσει τις προεργασίες των συνόδων, καταστρώνοντας ένας ειδικό σχέδιο με στόχο να καθησυχάσουν τις αγορές  προκειμένου να αποφευχθεί τόσο η χρηματοπιστωτική αστάθεια, όσο και ένα φαινόμενο «ντόμινο» το οποίο θα έπληττε τη συνοχή της Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες ανησυχούν περισσότερο για τις χώρες, οι οποίες εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τη Βρετανία, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία. Σε κίνδυνο όμως, βρίσκεται και η Πορτογαλία καθώς η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, σε περίπτωση Brexit, ενδεχομένως να στερήσει από τις πορτογαλικές τράπεζες, τη φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις την Παρασκευή το πρωί, εάν το δημοψήφισμα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός Ε.Ε.», δηλώνει στην αμερικανική εφημερίδα ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. Την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, αναμένεται να συναντηθούν και οι επικεφαλής των επίσημων οργάνων της Ε.Ε., προκειμένου να συζητήσουν για το αποτέλεσμα της κάλπης αλλά και να συντάξουν μία κοινή ανακοίνωση.

Έκτακτη συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ανακοίνωσε μέσω της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», ότι σε περίπτωση που την ερχόμενη Πέμπτη επικρατήσει το Brexit θα συγκαλέσει σε λίγα 24ωρα έκτακτη συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων με αντικείμενο τον προσδιορισμό του χρονικού «οδικού χάρτη» των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία που θα διαρκέσει το πολύ δύο χρόνια.

Από την πλευρά του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Tagesspiegel» του Βερολίνου ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν προειδοποίησε ότι τυχόν έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσε να ενδυναμώσει τους εχθρούς της ενωμένης Ευρώπης και να παρασύρει στην έξοδο και χώρες της ανατολική Ευρώπης.

Προειδοποιήσεις οικονομολόγων για τις επιπτώσεις στη αγορά από ένα Brexit

Από την πλευρά του ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών, Τζορτ Όσμπορν, προειδοποίησε για τις οικονομικές επιπτώσεις. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο “ITV”, υποστήριξε ότι σε περίπτωση εξόδου αναμένεται να συρρικνωθεί το ΑΕΠ κατά 5 ή και 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Υπέρ του Brexit τάσσεται το φαβορί των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Βρετανία, εκτός Ε.Ε. και με λιγότερη γραφειοκρατία, θα είναι σε καλύτερη θέση.

Ο Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ, Γερμανός ευρωβουλευτής των χριστιανοδημοκρατών με καταγωγή από τη Σκωτία, σχολιάζει την αντιφατική εικόνα των δημοσκοπήσεων, αλλά και το προβάδισμα που δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων για το Βremain, την παραμονή, απέναντι στο Brexit, την αποχώρηση. Ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι πιστεύει στην υπέρτατη βρετανική αξία που είναι το «common sense», δηλαδή, η κοινή λογική.

«Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το common sense. Όλα τα επιχειρήματα, και όχι μόνο όσα αφορούν την οικονομία, υποδεικνύουν ότι η Βρετανία θα βρισκόταν σε καλύτερα χέρια ως πλήρες μέλος της Ε.Ε.», υποστηρίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Το 58% των Γερμανών επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ίδια ώρα το 58% των Γερμανών επιθυμεί η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας Bild. Στη δημοσκόπηση, μόλις το 8% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την E.E., ενώ ποσοστό 30% δηλώνει αδιάφορο για την έκβαση του δημοψηφίσματος της Πέμπτης.

Ανοδικά κινούνται οι στοιχηματικές πιθανότητες για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., λίγα 24ωρα, πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της Πέμπτης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποδόσεις της Betfair, το ενδεχόμενο επικράτησης του «Remain» ανέρχεται στο 74,6%, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες κυμαινόταν στο εύρος 60% – 67%.