Πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - "Στάχτη" 16.000 στρέμματα

Με τις φλόγες παλεύει η Καλιφόρνια των ΗΠΑ όπου η πύρινη λαίλαπα έχει κάνει στάχτη πάνω από 16.190 στρέμματα.

Οι πυροσβέστες έχουν αντίπαλο τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, με τις αρχές να έχουν κλείσει έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία. Μέχρι στιγμής έχει τεθεί υπό έλεγχο μόνο το 5% της φωτιάς.

Οι φλόγες πλέον έχουν εξαπλωθεί στους λόφους που καταλήγουν στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού σε μια περιοχή βορειοδυτικά της πόλης Σάντα Μπάρμπαρα.

Τουλάχιστον 270 κατοικίες και επιχειρήσεις έχουν εκκενωθεί όπως επίσης κατασκηνώσεις και παραλίες. Η φωτιά εκδηλώθηκε την Τετάρτη στον Εθνικό Δρυμό Λος Πάδρες χωρίς ωστόσο να έχουν διευκρινιστεί τα αίτια.

Την ίδια ώρα, μάχη με τις φλόγες δίνουν οι αρχές και σε άλλη περιοχή στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ στο κεντρικό Νέο Μεξικό που έχουν ήδη κάψει 64.750 στρέμματα. Παράλληλα, εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μέχρι στιγμής η πυρκαγιά έχει κάψει 24 κατοικίες δίπλα στην κοινότητα Τσιλίλι στην Κομητεία Μπερναλίλο αφού ξέσπασε την Τετάρτη, δήλωσε ο Τζον Χέλμις, ένας εκπρόσωπος τύπου της ομάδας των 600 πυροσβεστών που παλεύουν με τις φλόγες.