Μακρόν: Η Ε.Ε. πρέπει να επανιδρυθεί

Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι είμαστε «στο τέλος μιας υπερ-φιλελεύθερης Ευρώπης που δεν έχει πλέον πολιτικό σχέδιο», δήλωσε  σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρόν, οι Βρετανοί θέλουν να «διορθώσουν τις συνέπειες μιας υπερ-φιλελεύθερης πολιτικής, την οποία οι ίδιοι υποστήριξαν, μέσα στην οποία μας έσπρωξαν, κυρίως εδώ και δέκα χρόνια» και πρόσθεσε ότι «το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν μπορεί να είναι μόνο ένα σχέδιο κατάργησης των κανόνων, είναι ένα σχέδιο στο οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε εκ νέου την αλληλεγγύη, την αληθινή ρύθμιση, τις συλλογικές προτιμήσεις. Πιστεύω στην Ευρώπη, αλλά στην επανίδρυσή της».

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας παρατήρησε επίσης ότι είναι “σημαντικό να ερωτώνται οι πολίτες για την Ευρώπη” και χαρακτήρισε το διάβημα των Βρετανών “επικίνδυνο”, υποστηρίζοντας ότι κρατούν σε “ομηρία την υπόλοιπη (Ευρωπαϊκή) Ένωση”.

Ο κ. Μακρόν επέσημανε ότι ακόμη κι αν οι Βρετανοί αποφασίσουν στις 23 Ιουνίου να παραμείνουν στην Ε.Ε., θα χρειαστεί “ταχεία αντίδραση για να αποτραπεί άλλες χώρες να ακολουθήσουν παρόμοια διαδικασία” και πρόσθεσε ότι “δεν είναι απλώς ότι η Δανία, η Ολλανδία, η Πολωνία θα αρχίσουν να θέλουν το ίδιο καθεστώς”.

Στην περίπτωση που επικρατήσει το Brexit ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι θα πρέπει να ζητηθεί από την βρετανική κυβέρνηση “μεγάλη σαφήνεια” και ξεκαθάρισε ότι “είναι μια διαδικασία στην οποία δεν υπάρχει μεγάλη ευκρίνεια και μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια”. Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στη Βρετανία, οι υποστηρικτές του Brexit θα επικρατήσουν στο δημοψήφισμα.