Βρυξέλλες: Σύλληψη υπόπτου για τη φονική επίθεση του Μαρτίου

Στη σύλληψη ενός 31χρονου προχώρησε η αστυνομία στις Βρυξέλλες στη συνοικία Σκάρμπεκ για την φονική επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη στις 22 Μαρτίου. Ο φερόμενος ως ύποπτος αντιμετωπίζει την κατηγορία της «συμμετοχής στις ενέργειες τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Η εισαγγελία αναφέρει ότι ο άνδρας που αναγνωρίστηκε ως ο «Άλι Ε.Η.Α», κατηγορείται επίσης για «δολοφονίες στο πλαίσιο τρομοκρατικών ενεργειών και [για] απόπειρες δολοφονίας στο πλαίσιο τρομοκρατικών ενεργειών με την ιδιότητα του αυτουργού, του συναυτουργού και του συνεργού».

Από τις επιθέσεις, συνολικά σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι -16 στο αεροδρόμιο και 16 στο σταθμό του μετρό Μαλμπέκ και άλλοι 300 τραυματίστηκαν.

Το Σκάρμπεκ είναι το προάστιο απ’ όπου έφυγαν στις 22 Μαρτίου τρεις τζιχαντιστές, από τους οποίους οι δύο πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, Ζάβεντεμ.

Ο τρίτος από τους δράστες, Μοχάμεντ Αμπρινί -γνωστός και ως “ο άνδρας με το καπέλο”- που συνόδευε τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο, συνελήφθη στις 9 Απριλίου στη βελγική πρωτεύουσα.

Εξαιτίας της εμπλοκής του και στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι, ο Αμπρινί θα παραδοθεί από το Βέλγιο στη Γαλλία, όχι ωστόσο «άμεσα», όπως γνωστοποίησε η βελγική Δικαιοσύνη.