Εγκαταλείποντας το ISIS: Τι λένε οι λιποτάκτες και τι φοβάται η Δύση

Πολλαπλασιάζονται οι λιποτάκτες στις τάξεις του ISIS από πολίτες δυτικών χωρών, προβληματίζοντας τις υπηρεσίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι αιτίες για αυτή την εξέλιξη, όπως περιγράφονται από τα πρώην(;) μέλη του Ισλαμικού Κράτους είναι ο φόβος των αεροπορικών επιδρομών σε μία περίοδο που η τζιχαντιστική οργάνωση δείχνει να χάνει έδαφος στη Συρία, η απογοήτευση από την καθημερινότητα,  η διαφθορά των τοπικών ηγετών, τις ωμότητες απέναντι σε άλλους σουνίτες μουσουλμάνους ή απλά η πλήξη, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης της Ριζοσπαστικοποίησης College του Λονδίνου που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 και βασίστηκε σε συνεντεύξεις από 60 λιποτάκτες.

“Οι λόγοι για τους οποίους διέφυγαν είναι το ίδιο περίπλοκοι με αυτούς που τους ώθησαν να πάνε”, έγραψε σε έκθεση ο Πέτερ Νόιμαν, διευθυντής της ICSR. “Δεν έγιναν όλοι ένθερμοι υποστηρικτές της δυτικής δημοκρατίας. Ορισμένοι έχουν διαπράξει εγκλήματα”.

“Στις αφηγήσεις τους, τέσσερις κατηγορίες επανέρχονται: ‘το ΙΚ ενδιαφέρεται περισσότερο να πολεμήσει άλλους μουσουλμάνους παρά την κυβέρνηση Άσαντ, το ΙΚ διαπράττει ωμότητες σε βάρος μουσουλμάνων, το IΚ είναι διεφθαρμένο και δεν ακολουθεί τις αρχές του Ισλάμ, η ζωή υπό τον ζυγό του ΙΚ είναι σκληρή και απογοητευτική”, επισημαίνει.

Ο Σιράζ Μάχερ, μέλος της ICSR, είναι ένας από τους ερευνητές που πήραν συνέντευξη από τους λιποτάκτες. “Οι περισσότεροι μας λένε: “Δεν ήρθαμε γι αυτό”, αναφέρει κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Παρίσι. “Ένας από αυτούς μου είπε: ‘θα ήθελα να πω σε όλους τους μουτζαχεντίν να μην πάνε στη Συρία. Δεν είναι αυτό τζιχάντ (ιερός αγώνας). Θα καταλήξετε να σκοτώνετε μουσουλμάνους'”.

O Μάχερ ανέφερε τη μαρτυρία ενός από τους λιποτάκτες. “Ένας από αυτούς μου είπε ότι οι ηγέτες του ΙΚ δεν θα διστάσουν να ισοπεδώσουν ένα κτίριο, με γυναίκες και παιδιά μέσα, για να σκοτώσουν ένα μόνο άτομο. Αυτό δεν είναι ο επαναστατικός τζιχάντ, είναι σκέτη σφαγή”.Ένας Ινδός μαχητής πάλι είχε άλλο “πρόβλημα”: “Αυτό δεν είναι τζιχάντ. Με έβαζαν να καθαρίζω τις τουαλέτες….”.

Και οι ανησυχίες…

“Αισθάνονται ότι άρχισε η τελική φάση, πολλοί αρχίζουν να μας στέλνουν μηνύματα για να μάθουν πώς θα επιστρέψουν”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εθνικός συντονιστής της υπηρεσίας πληροφοριών στη Γαλλία, Ντιντιέ Λε Μπε. “Δεν τίθεται πλέον θέμα επέκτασης του ένδοξου χαλιφάτου και ξέρουμε ότι κάποιοι χάνουν τη ζωή τους όταν προσπαθούν να διαφύγουν. Εξάλλου, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του ΙΚ έχουν πολλές υποψίες, μας ανησυχεί όταν κάποιος επιστρέφει: πώς να ξέρουμε αν είναι ειλικρινής ή σε αποστολή;”.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της γαλλικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας (DGSI), Πατρίκ Καλβάρ, στα μέσα Μαΐου “244 άτομα είχαν επιστρέψει από τη συρο-ιρακινή ζώνη στη Γαλλία. “Βλέπουμε περισσότερες προθέσεις για επιστροφή στο έδαφος μας”, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Συρία “εμποδίζονται από την πολιτική του Νταές (ακρωνύμιο στα αραβικά του ΙΚ), σύμφωνα με την οποία θεωρούνται προδότες που πρέπει να εκτελεστούν αμέσως”.