Πρώτη και με διαφορά η υποψήφια του Γκρίλο για τη δημαρχία στη Ρώμη

Πρώτη και με διαφορά περνά η “εκλεκτή” του Μπέπε Γκρίλο, Βιρτζίνια Ράτζι, στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Ρώμη, με την επίσημη καταμέτρηση να έχει ξεπεράσει το 50% των εκλογικών τμημάτων.

Η υποψήφια με το αντισυστημικό κόμμα των «5 αστέρων» συγκέντρωσε το 35,8% των ψήφων, με τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς, Ρομπέρτο Τζιακέτι να ακολουθεί με 24,5 ποσοστιαίες μονάδες. Σε απόσταση αναπνοής από τον Τζιακέτι όμως βρίσκεται η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, που υποστηρίζεται από τη ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, με πολλούς να προβλέπουν ένα εκλογικό θρίλερ για το ποιος θα καταλάβει τη δεύτερη θέση στη Ρώμη.

Ο εκλεκτός του Μπερλουσκόνι Μαρκίνι, συγκεντρώνει το 11% και μένει τέταρτος ενώ ο υποψήφιος της Ιταλικής Αριστεράς, Στ. Φασσίνα κινείται ανάμεσα στο 4 και στο 5%.

Η εικόνα σε άλλες ιταλικές πόλεις

Στο Μιλάνο εισιτήριο για το δεύτερο γύρο εξασφαλίζουν ο κεντροαριστερός υποψήφιος των «Δημοκρατικών» Μπέπε Σάλα, με το 41,6% των ψήφων, και ο κεντροδεξιός Στέφανο Παρίσι, με το 40.9%. Πρόκειται για μάχη καθοριστικής σημασίας, η έκβαση της οποίας θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Στη Νάπολη, ο απερχόμενος, ανεξάρτητος αριστερός Δήμαρχος Λουίτζι Ντε Ματζίστρις συγκεντρώνει το άκρως ικανοποιητικό ποσοστό του 42,1% των ψήφων, ενώ σε μεγάλη απόσταση, με 24,2% ακολουθεί ο κεντροδεξιός Τζάννι Λετιέρι.

Σε ό,τι αφορά το Τορίνο και την Μπολόνια, οι δυο απερχόμενοι Δήμαρχοι, Πιέρο Φασίνο και Βιρτζίνιο Μέρολα έχουν το προβάδισμα (με το 41,6% και 39,7% των ψήφων αντίστοιχα), αλλά τα ποσοστά τους είναι χαμηλότερα απ’ ότι περίμενε το επιτελείο των «Δημοκρατικών».

Με αυτά τα δεδομένα, η κεντροαριστερά του Ρέντσι φαίνεται ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υπεροχή που επιθυμούσε, ενώ το κίνημα Πέντε Αστέρων, εκτός από το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα που εξασφάλισε στην Ρώμη, παραμένει εντός παιχνιδιού, για τον δεύτερο γύρο, και στο Τορίνο.

Σε ότι αφορά, τέλος, την κεντροδεξιά, η περίπτωση του Μιλάνου δείχνει ότι παραμένει ισχυρή μόνον όταν συμμαχεί με την Λέγκα του Βορρά και την ακροδεξιά.