Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Αυγούστου 1982 αποφάσισε να καθιερώσει την 4η Ιουνίου κάθε έτους, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών (International Day of Innocent Children Victims of Aggression). Αφορμή στάθηκε ο μεγάλος αριθμός αθώων παιδιών θυμάτων από την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, παιδιά θύματα των επιθετικών πράξεων του Ισραήλ.

Στόχος αυτής της διεθνούς ημέρας είναι να αναδειχθεί ο πόνος και το πρόβλημα εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο, παιδιών θυμάτων σωματικής, ψυχικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής κακοποίησης. Δεν είναι μόνο μια ημέρα ανάμνησης της δέσμευσης του ΟΗΕ απέναντι στα παιδιά. Είναι μια μέρα απολογισμού για τον κάθε άνθρωπο αλλά και  για τις ενέργειες που έκανε για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Είναι μια μέρα που όλοι καλούμαστε να θυμηθούμε τα παιδιά που υποφέρουν και τα δικαιώματα τους αποτελούν απλά ένα κείμενο χωρίς εφαρμογή στην καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με το “Χαμόγελο του Παιδιού” το 2015:

  • 156 παιδιά βίωσαν κίνδυνο και το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού  βρέθηκε κοντά τους μέσω της δράσης της επιτόπιας παρέμβασης
  • 1.975 παιδιά βίωναν τον κίνδυνο στο οικογενειακό τους περιβάλλον και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για να βρεθεί λύση
  • 324 παιδιά που βίωσαν την κακοποίηση και την παραμέληση φιλοξενήθηκαν στα σπίτια του οργανισμού μας
  • 214 παιδιά υποστηρίχθηκαν θεραπευτικά στο Σπίτι του Παιδιού
  • 41.635 μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σε προγράμματα πρόληψης και ευαισθητοποίησης με θέμα την Βία κατά των Παιδιών  (καθώς  και 19.117 γονείς & εκπαιδευτικοί)

Στόχος  είναι αυτή η μέρα να είναι μια μέρα κινητοποίησης για όλους και όλες.

Μια ημέρα που θα σταθούμε δίπλα σε όλα τα παιδιά που κινδυνεύουν.

Ας δώσουμε σε αυτή την ημέρα, το νόημα που της αξίζει…