Πιο κοντά για την απελευθέρωση της βίζας η Τουρκία

Η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο στις υποχρεώσεις της προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να απελευθερώσει τις βίζες εισόδου για τα τουρκικά διαβατήρια, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Associated Press.

Η Άγκυρα θα πρέπει να υλοποιήσει 72 προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, η οποία θα ισχύσει μόνο για βιομετρικά διαβατήρια. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, έχει δηλώσει ότι η Τουρκία έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα «69 ή 70» από τις επίμαχες προϋποθέσεις.

Για την αναθέρμανση των συνομιλιών, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα μεταβεί στις Βρυξέλλες «τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Το θέμα των θεωρήσεων έχει προκαλέσει τριβή στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, ειδικά μετά τις προειδοποιήσεις του τούρκου Προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα «τορπιλίσει» τη συμφωνία για την προσφυγική κρίση αν η Ευρώπη δεν απελευθερώσει τις θεωρήσεις.

Ο κ. Γιουνκέρ έχει απαντήσει ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχτεί «απειλές» και ότι η Άγκυρα θα πρέπει ούτως ή άλλως να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Ωστόσο, σήμερα Δευτέρα η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ξεκάθαρα υπέρ της ευρω-τουρκικής συνεργασίας για το προσφυγικό, που έχει μειώσει κατά πολύ τις αφίξεις στα ελληνικά νησιά.

«Αυτή η συμφωνία με την Τουρκία είναι ένα μοντέλο για τη εξισορρόπηση των συμφερόντων μας», είπε η κ. Μέρκελ, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.