Η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Κατηγορίες κατά των ΗΠΑ για υποκρισία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας εξαπέλυσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι Αμερικανοί στρατιώτες μάχονται στο πλευρό των Σύρων και των Κούρδων, στη μάχη για την ανάκτηση της πόλης Ράκα.

«Συμβουλεύουμε τους Αμερικανούς στρατιώτες να φορέσουν διακριτικά του Ισλαμικού Κράτους, ή του Μετώπου αλ Νούσρα όταν πηγαίνουν σε άλλα μέρη της Συρίας, ή της Μπόκο Χαράμ, όταν πηγαίνουν στην Αφρική», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας πως «αν δεν μπορούν να διακρίνουν ότι αυτά τα γκρουπ, είναι το ίδιο με τις δυνάμεις των Κούρδων, τότε έχουμε διπλή υποκρισία».

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν παρακλάδι του PKK, το οποίο έχουν κατονομάσει ως τρομοκρατική οργάνωση. Οι ΗΠΑ στηρίζουν το κοινό μέτωπο των Σύρων και Κούρδων στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας και έχει πλήξει τις καλές σχέσεις των δύο κρατών.

Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου προκάλεσαν την αντίδραση του αμερικανικού Πενταγώνου. Με εντολή που δόθηκε στις δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αφαιρέσουν από τις στολές τους τα διακριτικά του κουρδικού στρατού. Δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο, αν θα συνεχίσουν ή όχι να μάχονται στο πλευρό των Κούρδων της Συρίας.