Γαλλία: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις - Απέκλεισαν πυρηνικά εργοστάσια

Ξεπερνούν τα 4.5000 τα πρατήρια που δεν έχουν ούτε σταγόνα βενζίνη σε όλη τη Γαλλία, με την απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια να συνεχίζονται.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται ενάντια στην μεταρρύθμιση που προτείνει η Κυβέρνηση για τα εργασιακά.


Αστυνομία και διαδηλωτές έρχονται σε σύγκρουση ενώ ένα απο τα πιο ισχυρά συνδικάτα της χώρας, το CGT, μπλοκάρει το δίκτυο μεταφορών της χώρας και την μετακίνηση αποθεμάτων καυσίμων από τις αρχές.

Οι διαμαρτυρόμενοι έχουν αποκλείσει αρκετά από τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας καθώς μόνο τα 3 από τα 12 συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά ενώ άλλοι εργαζόμενοι απέκλεισαν το οδικό δίκτυο περιφερειακά του Παρισιού.


Την ίδια ώρα, εκτός από τα πυρηνικά εργοστάσια που παράγουν το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στα 6 από τα 8 διυλιστήρια.


Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, ερχονται μια μόλις ημέρα μετά την γενική απεργία που κάλεσε το SNCF στους σιδηροδρόμους, η οποία και προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις.


Παράλληλα, νεαροί συγκρούονταν με τις αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της Γαλλικής πρωτεύουσας, με κάποιος από τους συμμετέχοντες στην πορεία να φεύγουν από αυτή και να σπάνε βιτρίνες και αυτοκίνητα, σύμφωνα με το AFP.


Τις τελευταίες ώρες τεράστιες ουρές έχουν σχηματιστεί  στα πρατήρια καυσίμων της χώρας από απελπισμένους οδηγούς που ψάχνουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους.


Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επέμεινε ότι οι εργασιακές αλλαγές, οι οποίες και αποτελούν το επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ και των εργαζόμενων δεν πρόκειται να αποσυρθούν, αν και όπως τόνισε υπάρχουν περιθώρια κάποιων αλλαγών.