Μεγαλύτερη χρηματοδότητη για τον ιό Ζίκα, ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα

Άμεση αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα και αντιμετώπιση του ιού Ζίκα, ζήτησε από το Κογκρέσο ο Μπαράκ Ομπάμα, προτρέποντας το σώμα να εγκρίνει σχετικό νόμο.

Όπως είπε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, «έχει μεγάλη σημασία οι Αμερικανοί που σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί να καθησυχαστούν για την αντίδραση των αμερικανικών αρχών».

«Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να χτίσουμε ένα τείχος για να το σταματήσουμε. Τα κουνούπια δεν περνάνε από τα τελωνεία», δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. «Το Κογκρέσο πρέπει να μου στείλει έναν νόμο. Είναι ανάγκη να μου παραδώσει έναν νόμο που θα έχει επαρκή χρηματοδότηση για να γίνει η δουλειά. Τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου δεν πρέπει να διακόψουν τις εργασίες τους πριν γίνει αυτό», επέμεινε ο Ομπάμα.

Νωρίτερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 157 έγκυες στις ΗΠΑ και 122 σε αμερικανικά εδάφη, βρέθηκαν θετικές στον ιό Ζίκα από τις οποίες οι περισσότερες ζουν στο Πουέρτο Ρίκο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών υγείας, ο ιός Ζίκα που μεταδίδεται από τα κουνούπια αλλά και μέσω σεξουαλικής επαφής, μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία αλλά και μια σειρά ανωμαλιών στην ανάπτυξη του εμβρύου.