ΗΠΑ: Θετικές στον ιό Ζίκα 279 εγκυμονούσες

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι ΗΠΑ καθώς, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), 279 γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης είναι θετικές στον ιό Ζίκα.

Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 157 γυναίκες όμως λίγο αργότερα έγινε αναθεώρηση του αριθμού τους, ανεβάζοντάς τες στις 279. Οι 122 από τις γυναίκες ζουν στο Πουέρτο Ρίκο.

«Η πρόκληση μπροστά στο ξέσπασμα του ιού Ζίκα είναι η έλλειψη κατανόησης της σημασίας του κινδύνου και του φάσματος του κινδύνου που συνδέεται με τον ιό Ζίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές του κέντρου ελέγχου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι προσπάθειες στοχεύουν στην αξιολόγηση του κινδύνου και την συμβουλευτική των εγκύων και των οικογενειών τους καθώς και την κλινική φροντίδα ώστε να σχεδιαστούν οι απαραίτητες ενέργειες και να αυξηθούν τα μέτρα πρόληψης.

Αμερικανικά δημοσιεύματα επισημαίνουν από την πλευρά τους ότι στην έκθεση δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για την κατάσταση των εγκύων, ωστόσο σημειώνει ότι περισσότερες πληροφορίες θα ενταχθούν σε μελλοντικές εκθέσεις.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συναντήθηκε με τους αξιωματούχους υγείας για να συζητήσει το θέμα του ιού Ζίκα που συνδέεται με μικροκεφαλία και άλλες παθήσεις στα νεογέννητα.