Καζάνι που βράζει η Γαλλία: Απεργίες σε σιδηροδρόμους - Διαδηλώσεις και από αστυνομικούς

Με βόμβα έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η Γαλλία τον τελευταίο καιρό ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία. Οι διαδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη, την ίδια ώρα που οι αστυνομικοί σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται σε ετοιμότητα, επεμβαίνοντας στα επεισόδια και τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν καθημερινά οι Γάλλοι πολίτες. Κι ενώ τα πνεύματα έχουν οξυνθεί επικίνδυνα, ο Πρόεδρος Φρανσούα Ολάντ, δε δείχνει προθυμία “οπισθοχώρησης”.

Οι απεργίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και στα λιμάνια της Γαλλίας, συνεχίζονται με αποτέλεσμα να περιοριστεί στο μισό η κυκλοφορία των τρένων, ενώ σήμερα προκλήθηκε ματαίωση δρομολογίων οχηματαγωγών προς τη Βρετανία, με τα συνδικάτα να προσπαθούν να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ να μη προχωρήσει με το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην εργατική νομοθεσία.

Οι σημερινές απεργίες στους σιδηροδρόμους, που θα συνεχισθούν μέχρι το πρωί της Παρασκευής, “περιόρισαν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας και inter-city κατά 40% έως 50%, ενώ προκάλεσαν, επίσης, μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές και προαστιακές γραμμές”, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων SNCF.

Οι οδηγοί φορτηγών συνέχισαν τους αποκλεισμούς οδών που είχαν αρχίσει χθες με στόχο να διακόψουν τον ανεφοδιασμό αποθηκών διανομής καυσίμων και τροφίμων.

Παράλληλα, μέχρι και οι αστυνομικοί σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια δική τους διαδήλωση, για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για τις εντάσεις που τους δημιουργούν οι σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις με συμμορίες βίαιων νέων.

γαλλία

γαλλια2

Το αστυνομικό συνδικάτο “Συμμαχία” ζήτησε να πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι συγκέντρωση των αστυνομικών στην πλατεία της Δημοκρατίας, όπου τις περασμένες εβδομάδες σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ αστυνομικών και νέων που έριχναν βόμβες μολότοφ και πέτρες τις οποίες αποσπούσαν από το λιθόστρωτο. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, ένα όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε από διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί έσπευσαν να βγουν απ’ αυτό, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου AFP, σημειώθηκε το γεγονός.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Καντό απαγόρευσε μια αντιδιαδήλωση από οργάνωση που κατηγορεί την αστυνομία για βαναυσότητα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως δεν έχουν λείψει και οι τραυματισμοί διαδηλωτών από τα επεισόδια που πλήττουν τις τελευατίες εβδομάδες ολόκληρη τη χώρα.

γαλλια3

γαλλια4

Η Γαλλία, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, έρχεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πλήγμα από το μέτωπο των πολιτών, που δε δείχνει να υπαναχωρεί. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση του Φρανσουά Ολάντ, αναμένεται να φέρει αλλαγές στη νομοθεσία, με στόχο να καταστήσουν ευκολότερο για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό και να επιλέγουν να μην συμμορφώνονται προς τους εθνικούς κανόνες που ευνοούν τις συλλογικές συμβάσεις.

Η κυβέρνηση του Ολάντ υποστηρίζει πως η αλλαγή θα ενθαρρύνει εταιρείες να προσλαμβάνουν ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία που παραμένει πάνω από το 10%.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης έχει δηλώσει πως δεν θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του, αν δεν σημειώσει επιτυχία στην καταπολέμηση της ανεργίας, όμως, επικριτές υποστηρίζουν πως η μεταρρύθμιση “θα υπονομεύσει πλήρως τις προδιαγραφές προστασίας που περιλαμβάνονταν εδώ και δεκαετίες στη γαλλική εργατική νομοθεσία”.

Τέλος, έχει γίνει γνωστό ότι για τις επόμενες ημέρες σχεδιάζονται καθημερινές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.