Εξάμηνη παράταση στον προσωρινό έλεγχο εντός Σένγκεν

Εγκρίθηκε σήμερα η διατήρηση των προσωρινών ελέγχων σε εσωτερικά σύνορα από πέντε χώρες της Σένγκεν για έξι επιπλέον μήνες, λόγω «εξαιρετικών περιστάσεων», μετά από πρόταση της Κομισιόν.

Οι έλεγχοι αφορούν στις χώρες Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Αυστρία -αλλά στην τελευταία δεν περιλαμβάνεται το Μπρένερ προς την Ιταλία, έπειτα από τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την Ελλάδα και τη Σλοβενία να αντιδρούν.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας από σήμερα, το Συμβούλιο προτείνει τον συγκεκριμένο έλεγχο σε αυτές τις πέντε χώρες:

H Αυστρία στα αυστρο-ουγγρικά και τα αυστρο-σλοβενικά χερσαία σύνορα, η Γερμανία στα γερμανο-αυστριακά χερσαία σύνορα, η Δανία στους δανικούς λιμένες στους οποίους εκτελούνται δρομολόγια οχηματαγωγών πλοίων προς τη Γερμανία και στα δανο-γερμανικά χερσαία σύνορα, η Σουηδία στους σουηδικούς λιμένες στη νότια και τη δυτική αστυνομική περιφέρεια και στη γέφυρα του Όρεσουντ και η Νορβηγία στους νορβηγικούς λιμένες στους οποίους εκτελούνται δρομολόγια οχηματαγωγών πλοίων προς τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Ωστόσο, το Συμβούλιο σημειώνει πως προτού εισαχθούν αυτοί οι έλεγχοι, το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος πρέπει να ανταλλάξει απόψεις με την αντίστοιχη γείτονα χώρα με στόχο να διασφαλιστεί πως “οι εσωτερικοί έλεγχοι των συνόρων εφαρμόζονται μόνο στα σημεία των συνόρων που θεωρείται αναγκαίο, σύμφωνα με τον Κώδικα Σένγκεν”.

Επισημαίνεται δε πως οι έλεγχοι πρέπει να περιοριστούν στον απολύτως απαραίτητο χρόνο, τόπο, φάσμα και συχνότητα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και η εσωτερική ασφάλεια αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος των δευτερογενών μετακινήσεων.

Τέλος, η σύσταση επισημαίνει πως “δεν προβλέπεται η επιβολή ελέγχων σε επιβάτες που έρχονται από ή αναχωρούν για την Ελλάδα, αεροπορικώς ή δια θαλάσσης”.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα και η Σλοβενία εξέφρασαν την αντίθεση τους στη συγκεκριμένη απόφαση, τονίζοντας πως “με έμμεσο τρόπο δημιουργούνται «τρύπες» ως προς την απόφαση που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική κρίση”.

Έλληνες αξιωματούχοι καταδίκασαν την παράταση, που ήρθε έπειτα από συστάσεις της Κομισιόν για “σοβαρές ελλείψεις” στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων στη χώρα μας.  Χαρακτηριστικά σημείωσαν ότι “η απόφαση αυτή αναστέλλει τη συνθήκη Σένγκεν, «πατώντας» πάνω στην άποψη της Κομισιόν, περί μη επαρκής φύλαξη των ελληνικών συνόρων”.