Not Another Apology Tour

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι ο Barack Obama θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα κατά τη διάρκεια του επικείμενου ταξιδιού του στην Ιαπωνία. Το νέο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα πρόκειται για τον πρώτο εν ενεργεία Πρόεδρο των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί την Ιαπωνική πόλη, σχεδόν 61 χρόνια από τις 6 Αυγούστου του 1945, τη μέρα που η Αμερική έριξε την πρώτη πυρηνική βόμβα στην περιοχή, σκοτώνοντας παραπάνω από 100 χιλιάδες ανθρώπους, κατά τις τελευταίες μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της ιστορικής αυτής (και μάλλον καθυστερημένης) επίσκεψης, εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου έσπευσαν να διαβεβαιώσουν την αμερικανική κοινή γνώμη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα ζητήσει συγγνώμη για τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. “[Obama] will not revisit the decision to use the atomic bomb at the end of World War II. Instead, he will offer a forward-looking vision focused on our shared future”, δήλωσε ο σύμβουλος του Obama σε θέματα εθνικής ασφάλειας Ben Rhodes σε άρθρο του στο Medium.

Το επιτελείο του Obama θέλει να αποφύγει την εντύπωση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιδοθεί σε άλλο ένα “apology tour” όπως αυτό το οποίο (σύμφωνα με μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης) πραγματοποίησε με την ανάληψη της προεδρίας του 7 χρόνια πριν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Φαίνεται ότι στην Αμερική όπου το υποψήφιος για την προεδρία θα είναι ο Donald Trump το συγγνώμη είναι εκτός από απαγορευμένη λέξη, ένδειξη τεράστιας αδυναμίας… Τι κρίμα, να πρόκειται για μια από τις σκοτεινότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας και, τόσες δεκαετίες μετά, να είναι πολιτικά τοξικό το να πει κανείς το αυτονόητο.