Ολο και πιο μαζικές οι αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις στη Δρέσδη

ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ PEGIDA

 

Περίπου 15.000 Γερμανοί συγκεντρώθηκαν και χθες, σε μια ακόμη καθιερωμένη πλέον «πορεία της Δευτέρας» για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των «εγκληματιών που ζητούν άσυλο» και να απαιτήσουν «να σταματήσει ο εξισλαμισμός της Γερμανίας».

 

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τους «Πατριώτες Ευρωπαίους εναντίον του εξισλαμισμού της Δύσης» (Pegida), μια καινούργια οργάνωση, ο επικεφαλής της οποίας Λουτς Μπάχμαν ηγήθηκε της πορείας.

Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών, που κρατούσαν ή ήταν τυλιγμένοι με γερμανικές σημαίες, ήταν το «Είμαστε ο λαός» (Wir sind das Volk), το ίδιο σύνθημα που φώναζαν οι ανατολικογερμανοί διαδηλωτές στις ιστορικές «πορείες της Δευτέρας» οι οποίες οδήγησαν στην πτώση του Τείχους. Οι διαδηλωτές προσπαθούν έτσι να αποκτήσουν ηθικό κύρος, παρόλο που ανάμεσά τους περιλαμβάνονται εκατοντάδες ακροδεξιοί εξτρεμιστές, καθώς και χούλιγκαν γνωστοί στην αστυνομία.

«Οι υποκινητές είναι χωρίς αμφιβολία δεξιοί εξτρεμιστές», δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ήταν η ένατη συνεχόμενη Δευτέρα κατά την οποία η Pegida οργάνωσε μια διαδήλωση εναντίον των μεταναστών στη Δρέσδη. Την πρώτη φορά έλαβαν μέρος μόλις 200 άτομα. Την προηγούμενη Δευτέρα ήταν 10.000. Και χθες έφτασαν τους 15.000.

«Οι Μουσουλμάνοι συνωμοτούν για να μολύνουν τη διατροφική μας αλυσίδα με τα περιττώματά τους», είπε ένας άνδρας γύρω στα 60 που αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του.

Μια μεσήλικας με κόκκινο δερμάτινο παλτό εξέφρασε την έκπληξή της για το γεγονός ότι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στη Γερμανία έχουν ακριβά κινητά τηλέφωνα, ενώ πολλοί Γερμανοί δεν έχουν να φάνε.
Αποφεύγοντας τα ρατσιστικά συνθήματα, πολλοί από τους διαδηλωτές είπαν στην ανταποκρίτρια της βρετανικής Guardian ότι η Δύση παρακμάζει εξαιτίας του ισλάμ και καταδίκασαν την πρόσφατη απόφαση της τοπικής κυβέρνησης να αυξηθεί ο αριθμός των ξενώνων για όσους ζητούν άσυλο.

Αντιδιαδηλώσεις και αντιδράσεις

Μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν μέρος στις διαδηλώσεις είναι δύο οργανώσεις χούλιγκαν γνωστές στην αστυνομία και μέλη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος. Σε άλλα σημεία της Δρέσδης γίνονται την ίδια ώρα αντιδιαδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να μην κηλιδωθεί το όνομα της πόλης, που είναι περισσότερο γνωστή για την υπέροχη μπαρόκ αρχιτεκτονική της παρά για τις πολιτικές της εκδηλώσεις. Ανάμεσα στα συνθήματα αυτών των αντιδιαδηλώσεων είναι «Ναζί, όχι ευχαριστώ» και «Δράστε κατά της Δεξιάς».

Ο επικεφαλής των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ, που έλαβε μέρος στη χθεσινή διαδήλωση, δήλωσε στην Guardian: «Για έναν άνθρωπο σαν και μένα που ανήκω σε ένα κόμμα μέλη του οποίου έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις της Δευτέρας, το 1989, η κατάχρηση εκείνου του συνθήματος προκαλεί αποτροπιασμό».

Όπως επισημαίνει ο Εζντεμίρ, «πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Γερμανία θα παραμείνει όσο ανοιχτή ήταν τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση δεν θα θεωρεί την ακροδεξιά ακίνδυνη».

Η αυξανόμενη παρουσία του Pegida έχει θέσει τους πολιτικούς ενώπιον ενός διλήμματος: πώς να αποσυνδέσουν το ισχυρό νεοναζιστικό στοιχείο που βρίσκεται στον πυρήνα των διαδηλώσεων από τους καθημερινούς Γερμανούς που λαμβάνουν μέρος στις πορείες για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Spiegel, τα δύο τρίτα των Γερμανών πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση και ένας στους τρεις πιστεύει ότι η Γερμανία «εξισλαμίζεται».

Πάντως, λίγο πριν τη διαδήλωση, η καγκελάριος προειδοποίησε χθες όσους συμμετέχουν στις διαδηλώσεις να μην τύχουν εκμετάλλευσης από εξτρεμιστικά στοιχεία ενώ επανέλαβε πως στη Γερμανία δεν υπάρχει θέση για «υποκίνηση σε μίσος και συκοφαντίες» προς τους ξένους.

«Όσοι συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει το κίνημα Pegida «πρέπει να προσέξουν να μην τους εκμεταλλευτούν» προειδοποίησε η Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό άλλων πολιτικών.

Ο Λουτς Μπάχμαν είναι 41 ετών, γιος κρεοπώλη, που διευθύνει μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων. Έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών για ληστεία, ενώ έχει κριθεί ένοχος και για κατοχή ναρκωτικών.

Κι ενώ «Κλώνοι» του Pegida έχουν εμφανιστεί και σε άλλες πόλεις, με ονόματα όπως Legida για τη Λειψία, Bogida για τη Βόννη και Dagida για το Ντάρμστατ, το αντιμεταναστευτικό μίσος… μεταναστεύει εσωτερικά σε διάφορες γερμανικές επαρχίες, με πιο χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα την ξενοφοβική επίθεση σε κτιριακό συγκρότημα που επρόκειτο να φιλοξενήσει πρόσφυγες στη Βαυαρία. Εκεί οι άγνωστοι δράστες έβαλαν φωτιά ενώ έγραψαν στους τοίχους ρατσιστικά συνθήματα και σβάστικες στα τρία άδεια κτίρια που ανακαινίζονταν.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64109666