"Σε σημείο καμπής η συμφωνία για το Προσφυγικό - Οι φράχτες δεν λύνουν το πρόβλημα"

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το Προσφυγικό όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συμφωνία ήδη επιτρέπει στην Ευρώπη να διαχειριστεί καλύτερα τις προσφυγικές ροές, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Είμαστε σε σημείο καμπής. Η συμφωνία έχει αποτέλεσμα και ο αριθμός των προσφύγων μειώνεται σημαντικά», πρόσθεσε.

Ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μια βιώσιμη μείωση του αριθμού των προσφύγων ώστε να μπορεί να πει κανείς ότι “όλα είναι εντάξει”, σημειώνοντας ότι η συμφωνία έδωσε στην ΕΕ το περιθώριο κινήσεων για τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος ασύλου μεσοπρόθεσμα.

Παράλληλα, ο Γιουνκέρ τάχθηκε κατά της απόφασης ανέγερσης φράχτη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Δεν συμμερίζομαι την άποψη κάποιων για αυτόν τον φράχτη, ή γενικότερα για το χτίσιμο φραχτών στην Ευρώπη, ότι μπορεί να συνεισφέρει σε μακροπρόθεσμη λύση στην προσφυγική κρίση», τόνισε.

Ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «οι φράχτες μπορεί να εμποδίζουν τους πρόσφυγες να συνεχίσουν, αλλά κανένας φράχτης και κανένα τείχος δεν είναι αρκετά ψηλός για να αποτρέψει αυτούς τους ανθρώπους να έρθουν στην Ευρώπη, όταν διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη βία στην πατρίδα τους».