"Τρίζει" η συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ - Ο Ερντογάν αρνείται να "συμμορφωθεί" με τους όρους

Ενώ αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την εφαρμογή της Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Προσφυγικό, οι νέες κινήσεις του Προέδρου της Τουρκίας, ειδικότερα μετά την παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία, έρχονται να τους επιβεβαιώσουν.

«Εμείς θα ακολουθήσουμε το δικό μας δρόμο, εσείς ακολουθήστε το δικό σας», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες Παρασκευή μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία σε αντάλλαγμα για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες.

Η ΕΕ έχει ζητήσει από την Τουρκία να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ως προϋπόθεση για να επιτραπεί στους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται την Ευρώπη χωρίς βίζα.

Το σχέδιο αυτό είναι “κομμάτι” της ευρωτουρκικής συμφωνίας που αφορά την επιστροφή μεταναστών, κυρίως Σύρων, από την Ελλάδα προς την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

Η δήλωση αυτή του Προέδρου της Τουρκίας, έρχεται μετά την παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία, ο οποίος σημειώνεται ότι είχε διαπραγματευθεί σε μεγάλο βαθμό τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.