Εξελίξεις στην Τουρκία - Έκτακτη συνεδρίαση του AKP συγκάλεσε ο Νταβούτογλου

Λίγη ώρα μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του κόμματος του για το πρωί της Πέμπτης 5 Μαΐου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Νταβούτογλου θα ανακοινώσει στα μέλη του κόμματός του ότι δεν σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία, ενώ σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν στα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του.

Οι σχέσεις Νταβούτογλου – Ερντογάν βιώνουν την μεγαλύτερη κρίση τους. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάς πώς πήρες τη θέση σου», είπε ο Ερντογάν στον Νταβούτογλου, με τον τελευταίο να δηλώνει χθες ότι «δεν θα δίσταζε να αποχωρήσει από κάθε θέση» αν χρειαστεί.

Το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύματα ασκούσαν κριτική στον Νταβούτογλου, υποστηρίζοντας πως «δεν κατάφερε να υπηρετήσει σωστά τον Σουλτάνο». Η κριτική προερχόταν από ανώνυμα κείμενα.

Οι δύο ηγέτες κυβερνούν την χώρα σε μια τεταμένη συμμαχία έπειτα την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία το 2014, όταν και ο Νταβούτογλου τον αντικατέστησε στον πρωθυπουργικό θώκο. Συνεργάτες του Νταβούτογλου υποβαθμίζουν κατά κύριο μέχρι τώρα τις εντάσεις που συχνά προκύπτουν λόγω της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, υποστηρίζοντας πως αποτελούν θέματα τρόπων παρά ουσίας.

Στην πιο ξεκάθαρη ένδειξη όμως μέχρι στιγμής στην μάχη για εξουσία, αυτή την εβδομάδα αφαιρέθηκε από τον Νταβούτογλου η αρμοδιότητα για τον διορισμό επαρχιακών αξιωματούχων του AKP. Η απόφαση μειώνει την ικανότητα του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει τον έλεγχο της βάσης του κόμματος, ενισχύοντας παράλληλα την επιρροή του Ερντογάν.