Νέα νίκη του Τραμπ στην Ιντιάνα - Παραιτήθηκε ο Κρουζ

Δίχως ουσιαστικά αντίπαλο αγωνίζεται πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ για να εξασφαλίσει οριστικά το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την αμερικανική προεδρία μετά την παραίτηση από την κούρσα του Τεντ Κρουζ στον απόηχο της νέας αποτυχίας του στην Ιντιάνα.

Ο μεγιστάνας εξασφάλισε ευρεία νίκη στην πολιτεία, αφήνοντας δεύτερο τον γερουσιαστή από το Τέξας και τρίτο τον κυβερνήτη του Οχάιο, Τζον Κάσιτς. Ο Τεντ Κρουζ βασιζόταν σε νίκη του χθες για να ανακόψει την πορεία προς το χρίσμα του Νεοϋορκέζου επιχειρηματία, βασιζόμενος στον ιδιαίτερο χριστιανικό του συντηρητισμό που αναμενόταν να του χαρίσει ψήφους.

Η ήττα του όμως τον οδήγησε σε παραίτηση από την κούρσα του χρίσματος των ρεπουμπλικανών και μάλιστα την ώρα που δεν είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στους προκριματικούς της Ιντιάνα. Με τη σύζυγό του Χάιντι δίπλα του, υποστήριξε ότι παλαιότερα είχε δηλώσει θα συνεχίσει όσο υπήρχε μια βιώσιμη πορεία προς το χρίσμα, αλλά αυτό δεν ίσχυε πλέον.

“Μαζί τα αφήσαμε όλα στο έδαφος στην Ιντιάνα”, είπε στο ακροατήριο των υποστηρικτών του και σημείωσε ότι “δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αλλά οι ψηφοφόροι διάλεξαν άλλο μονοπάτι, οπότε, με βαριά καρδιά αλλά με απέραντη αισιοδοξία για το μακροπρόθεσμο μέλλον της χώρας μας, αναστέλλουμε την καμπάνια μας”.

Οι μόνες λιγοστές ελπίδες που είχαν ο Κρουζ και ο Κάσιτς να κερδίσουν το χρίσμα ήταν να βρουν τρόπο να εμποδίσουν τον Τραμπ από το να αποκτήσει τους 1.237 εκλέκτορες που χρειάζεται για να κερδίσει αυτόματα το χρίσμα, και να αναγκάσουν τους Ρεπουμπλικανούς στο εθνικό τους συνέδριο τον Ιούλιο στο Κλίβλαντ να διαλέξουν έναν από αυτούς. Ο Κάσιτς έχει υποσχεθεί να παραμείνει στην κούρσα. “Τα αποψινά αποτελέσματα δεν θα αλλάξουν τα σχέδια της καμπάνιας του κυβερνήτη Κέισικ”, είπε ο επικεφαλής της στρατηγικής του Τζον Γουίβερ σε εσωτερικό σημείωμα.

Νικητής στην Ιντιάνα ο Σάντερς

Ο Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα, αναμένεται ότι θα νικήσει στην Ιντιάνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τηλεοπτικών δικτύων, FOX και MSNBC. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ωστόσο, η νίκη αυτή δεν αλλάζει τη δυναμική που έχει διαμορφωθεί υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.