Επίθεση του Μπέμερμαν κατά της Μέρκελ: "Με σέρβιρε στον Ερντογάν για τσάι"

Είναι γνωστή πλέον η υπόθεση του Γερμανού κωμικού Γιαν Μπέμερμαν, για τον οποίο η χώρα του αποφάσισε την άσκηση δίωξης εναντίον του επειδή σατίρισε σε ένα βίντεο τον Πρόεδρο της Τουρκίας, με την κατηγορία της «προσβολής ξένου αρχηγού κράτους».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπέμερμαν σατίρισε τον Ερντογάν παρουσιάζοντάς τον, μεταξύ άλλων, να κλωτσάει πρόσφυγες και να χαστουκίζει χριστιανούς.

Με αφορμή την απόφαση της δίωξης κατά του κωμικού η οποία ελήφθη έπειτα από σχετικό αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπέμερμαν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, κατηγορώντας την ότι τον «έκοψε φιλετάκια» και τον «σέρβιρε στον τύραννο για τσάι».

«Η Καγκελάριος δεν πρέπει να κάνει υποχωρήσεις όταν πρόκειται για ζητήματα ελευθερίας του λόγου», είπε ο κωμικός στην Die Zeit σε μια συνέντευξη που πρόκειται να δημοσιευτεί ολόκληρη το επόμενο Σάββατο. «Εκείνη όμως με έκοψε φιλετάκια και με σέρβιρε για τσάι σε έναν ευερέθιστο τύραννο, μετατρέποντάς με σε έναν Γερμανό Άι Γουέι Γουέι», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον αντικαθεστωτικό Κινέζο καλλιτέχνη.

Από την πλευρά της η Μέρκελ είχε δηλώσει προηγουμένως πως το ζήτημα δίχασε τον πολιτικό κόσμο, λέγοντας ότι «υπήρχαν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στους εταίρους, τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες». Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» για δίωξη στην συγκεκριμένη περίπτωση, τονίζοντας βέβαια ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί την κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει μια τέτοια διαδικασία, διευκρινίζοντας πως ενδέχεται να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα σχετικά με το άρθρο που τιμωρεί όποιον προσβάλει εκπρόσωπο ξένου κράτους με τριετή ποινή φυλάκισης.