Τουρκία: Καταργούμε τη βίζα για τους Κύπριους - Δεν αναγνωρίζουμε την Κύπρο

Χωρίς βίζα θα μπορούν να ταξιδεύουν οι Ελληνοκύπριοι στην Τουρκία, μετά την συμφωνία Άγκυρας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Συνεχίζοντας όμως ο αξιωματούχος, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζεται και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου της γειτονικής χώρας θα εφαρμοστεί εφόσον η Ευρώπη φιλελευθεροποιήσει τις προϋποθέσεις για βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

«Αυτό δεν σημαίνει την αναγνώριση της Κύπρου. Εάν η ΕΕ καταργήσει τις θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες, τότε και εμείς θα καταργήσουμε τη βίζα για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αυτή τη στιγμή, ήδη οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να ταξιδεύουν στην Τουρκία, αλλά εμείς εκδίδουμε τη βίζα τους σε ξεχωριστό χαρτί. Με τη νέα αυτή ρύθμιση δεν θα χρειάζονται θεώρηση», ανέφερε.

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα περιμένει αύριο την επίσημη έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα.