Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να διαλυθεί, είπε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας

Ότι υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο, Πέμπτη.

Ο Μακρόν τόνισε την ανάγκη για άμεση αναμόρφωση του ευρωπαϊκού σχεδίου ώστε να αποφευχθεί το παραπάνω σενάριο λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «υπήρξε μια γενιά ηγετών που θεμελίωσε την Ευρώπη, μια δεύτερη που την ανέπτυξε. Κατόπιν ακολούθησαν εκείνοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση και με νέους διεθνείς κινδύνους. Επέδειξαν υπευθυνότητα κι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν».

«Αλλά για την Ευρώπη, με δεδομένες τις παγκόσμιες προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπη, αρχίζει τώρα μια νέα εποχή. Εάν η Ευρώπη δεν αντιδράσει, θα διαλυθεί», συνέχισε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θέλει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό το πεδίο.

Συνεχίζοντας ο Γάλλος πολιτικός, διεμήνυσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η γενιά μου έχει ένα ιστορικό καθήκον: την ανοικοδόμηση της Ευρώπης».

Σχετικά με την αρνητική κριτική εκ μέρους της χώρας του σε βάρος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ για το άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες, ο Μακρόν είπε ότι «Για μένα η καγκελάριος είχε δίκιο όσον αφορά την πολιτική της έναντι των προσφύγων. Επέδειξε θάρρος και ανθεκτικότητα και, όπως και η Γαλλία, δεσμεύθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης στην κρίση», είπε.

Δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, φέρουν τον 38χρονο Υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας να σχεδιάζει την διεκδίκηση της προεδρίας της χώρας του, αφότου ίδρυσε την 6η Απριλίου το δικό του κίνημα, το «En marche!» (“Μπροστά”). Ο ίδιος αναφέρει πως δεν πρόσκειται ούτε στη δεξιά ούτε στην αριστερά.