Ο Ερντογάν τα'βαλε τώρα και με τη σουηδική τηλεόραση

Η “δυσανεξία” του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς κάθε μορφή κριτικής έχει περάσει πλέον τα σύνορα της Τουρκίας. Εκτός από τις διώξεις Τούρκων δημοσιογράφων που αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική, πρόσφατα προχώρησε σε δίωξη σε γερμανό κωμικό, ενώ το νέο κρούσμα απόπειρας λογοκρισίας  συνδέεται με ρεπορτάζ της σουηδικής τηλεόρασης.

Συγκεκριμένα, η τουρκική Πρεσβεία στην Στοκχόλμη διαμαρτυρήθηκε έντονα για την προγραμματισμένη προβολή ενός ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Πρεσβείας, Αρίφ Γκιουλέν, απέστειλε επιστολή προς το σουηδικό τηλεοπτικό κανάλι TV4 με την οποία το καλεί να αποσύρει το προγραμματισμένο για την Κυριακή ντοκιμαντέρ σχετικά με  την γενοκτονία των Αρμενίων και έχει τίτλο: «Seyfo 1915 – Η γενοκτονία».

Η επιστολή δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του καναλιού. Σε αυτή ο Γκιουλέν καλεί το σουηδικό κανάλι να αποσύρει την προβολή του επίμαχου ντοκιμαντέρ επειδή «έχει αποτύχει να υπηρετήσει την αρχή της αντικειμενικότητας».

Η παρέμβαση του Γκιουλέν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του σουηδικού καναλιού που αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις του Τούρκου αξιωματούχου. «Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε απόπειρα πίεσης που απειλεί την ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε η διευθύντρια προγράμματος του TV4 Βιβέκα Χάνσουν, στην ιστοσελίδα του καναλιού.