Σήμερα η επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία

Την Τουρκία επισκέπτεται σήμερα η Άγκελα Μέρκελ και κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να προωθήσουν την συμφωνία για το Προσφυγικό που υπέγραψε η Ευρώπη με την Άγκυρα.

Τόσο ο διεθνής Τύπος όσο και ανθρωπιστικές οργανώσεις αμφισβητούν την εφαρμογή της ενώ εκφράζονται επιφυλάξεις για τη νομιμότητα των επαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία- τις οποίες προβλέπει η συμφωνία- τονίζοντας ότι δεν είναι ασφαλής χώρα για την υποδοχή τους.

Εν τω μεταξύ πρόσφατα Τούρκοι αξιωματούχοι έστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα ότι θα ακυρώσουν την συμφωνία στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι όροι που έχει βάλει η χώρα τους σχετικά με την κατάργηση της βίζας για την μετακίνηση των πολιτών της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται να επισκεφθεί προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Γκατζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Μαζί της θα είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.

Οι σημερινές συνομιλίες γίνονται με επιπλέον φόντο την πρόσφατη απόφαση για την δίωξη ενός Γερμανού κωμικού ο οποίος σατίρισε μέσω βίντεο τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.