Τέλος η μπούρκα στην Λετονία

Τέλος στο νικάμπ και την μπούρκα στη Λετονία, καθώς η Κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε την απαγόρευση των δύο αυτών γυναικείων ισλαμικών στολών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Λετονία ζουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι με μόνο 1.000 μουσουλμάνους ανάμεσά τους ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κυβέρνηση, οι γυναίκες που κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους με νικάμπ είναι μόνο τρεις.

Παρ΄όλα αυτά θεσπίστηκε σχετικός νόμος σύμφωνα με τον οποίο καμία γυναίκα δεν θα κυκλοφορεί με νικάμπ το οποίο αφήνει σε κοινή θέα μόνο τα μάτια και με μπούρκα που καλύπτει ακόμη και τα μάτια τους.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Λετονίας, Dzintars Rasnacs, μιλώντας στους New York Times δήλωσε ότι η απαγόρευση αυτή θα εφαρμοστεί προληπτικά.

Ο λόγος είναι ότι οι 776 πρόσφυγες που αναμένεται να φθάσουν στην χώρα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια (όπως ορίζει η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την φιλοξενία προσφύγων), να σεβαστούν τις πολιτιστικές παραδόσεις της χώρας. Σε ερώτηση για τον μικρό αριθμό γυναικών που φορούν στην χώρα του νικάμπ, ο Υπουργός τόνισε ότι ο νόμος γίνεται περισσότερο για τους μουσουλμάνους που αναμένει η χώρα, παρά για εκείνους που ήδη κατοικούν στην Λετονία.

Ο ίδιος τόνισε ότι έτσι δεν προστατεύονται μόνο οι πολιτιστικές αξίες της Λετονίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η Γαλλία είχε θεσπίσει παρόμοιο νόμο τον Απρίλιο του 2011, με τον οποίο απαγορεύει την πλήρη κάλυψη του προσώπου και εξαιρεί μόνο τα κράνη στις μηχανές και την κάλυψη του προσώπου σε επαγγέλματα που το απαιτούν για λόγους υγείας και ασφαλείας.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς δημιούργησε σάλο στην χώρα με τις πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα Liberation για απαγόρευση της μαντίλας στα πανεπιστήμια.