Επίθεση στην Καμπούλ - Στους 28 οι νεκροί, στους 330 οι τραυματίες

Στους 28 είναι οι νεκροί από την επίθεση στο κέντρο της Καμπούλ ενώ περίπου 330 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις αξιωματούχων της τοπικής αστυνομίας. Η γειτονιά όπου σημειώθηκε η επίθεση είναι γεμάτη σπίτια, τζαμιά, σχολεία και επιχειρήσεις γι’ αυτό και ο αριθμός των τραυματιών είναι τόσο μεγάλος.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται στρατιώτες και αστυνομικοί ωστόσο τα περισσότερα είναι πολίτες.

Οι πληροφορίες λένε ότι την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν αντάρτες Ταλιμπάν, οι οποίοι “χτύπησαν” την αφγανική πρωτεύουσα νωρίτερα το πρωί σε ώρα αιχμής.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το μέγεθος της έκρηξης ήταν τέτοιο που έσπασαν παράθυρα που βρίσκονταν 1,5 χιλιόμετρο από το παγιδευμένο όχημα. Σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου αισθάνθηκαν τα σπίτια να σείονται, είδαν τα τζάμια να θρυμματίζονται και πυκνό καπνό να καλύπτει τον ουρανό.

Όπως ήταν φυσικό στην πόλη επικρατούσε πανικός, με τις σειρήνες των περιπολικών και των ασθενοφόρων να ακούγονται από κάθε σημείο. Στρατιωτικός είπε στο Associated Press ότι για 20 λεπτά δεν μπορούσε ούτε να δει ούτε να ακούσει τίποτα λόγω του σοκ που δέχτηκαν οι αισθήσεις του.

Οι εκατοντάδες τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, ενώ πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ισμαήλ Καουόσι, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί καθώς περνούν οι ώρες.

Λίγη ώρα μετά την επίθεση, την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν “βάλει στο μάτι” κυβερνητικό κτίριο.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση των ανταρτών στην αφγανική πρωτεύουσα, μια μόλις βδομάδα μετά την ανακοίνωση των Ταλιμπάν για την έναρξη της «εαρινής επιχείρησής τους».