"Τολμηρότερη και ευρύτερη προσέγγιση" για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Μια “μεγαλύτερη, τολμηρότερη και ευρύτερη προσέγγιση” απαιτούν οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τους πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες της Μέσης Ανατολής και Νότιας Αφρικής, υποστήριξε σε δηλώσεις της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ, σε συζήτηση για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο του εαρινού συνεδρίου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ανέφερε ότι τα μεγέθη της χρηματοδότησης και τα επίπεδα κυβερνητικής υποστήριξης χρειάζεται να είναι “μεγαλύτερα από αυτά που νομίζουν (σ.σ. μερικοί) αυτή τη στιγμή”. Παράλληλα εξήγησε ότι “η ανθρωπιστική κρίση είναι μεγάλη και απαιτεί, κατά τη γνώμη μας, στο ΔΝΤ, συλλογική και μαζική δράση” και πρόσθεσε ότι “αυτή η ανθρωπιστική κρίση είναι τεράστιου μεγέθους. Απαιτεί μια προσέγγιση που είναι μεγαλύτερη, τολμηρότερη και ευρύτερη”. Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το μέγεθος της επιπλέον χρηματοδότησης που απαιτείται.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι εκτιμήσει του ΔΝΤ ανέφεραν ότι, για τις χώρες της Ευρώπης, οι δημοσιονομικές δαπάνες για τους αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να ανέλθουν σχεδόν στο 0,2% του ΑΕΠ το 2016, από 0,08% που ήταν το 2014. Σε ό,τι αφορά στις χώρες που μπορούν να ενσωματώσουν πρόσφυγες στο εργατικό τους δυναμικό, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η εισροή μπορεί να ωθήσει τις προοπτικές ανάπτυξης ενώ αναφερόμενη σε έρευνες του ΔΝΤ, σημείωσε ότι η μακροπρόθεσμη ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ θα μπορούσε να ανέβει κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, κατά μέσον όρο, στην Ευρώπη.