Ελβετία: Μουσουλμάνοι μαθητές δεν θα κάνουν χειραψία σε γυναίκες καθηγήτριες

Απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση να σφίγγουν το χέρι του γυναικείου διδακτικού προσωπικού, μουσουλμάνοι μαθητές της κοινότητας Τερβίλ στην περιοχή της Βασιλείας στη βόρεια Ελβετία.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε οργή αλλά και έκπληξη, με τον Φελίξ Μουρί, πρόεδρο της Επιτροπής Επιστήμης, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού του Εθνικού Συμβουλίου (Κάτω Βουλή) να δηλώνει ότι «το σφίξιμο του χεριού αποτελεί μέρος της κουλτούρας μας. Είναι μια χειρονομία σεβασμού και σαβουάρ-βιβρ».

Η απόφαση αφορά δυο μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία ελήφθη από τις σχολικές αρχές της Τερβίλ.

Οι δύο νεαροί δήλωσαν ότι έχουν πρόβλημα με αυτή τη συνήθεια, επειδή στη θρησκεία τους ένας άνδρας δεν έχει το δικαίωμα να αγγίξει μία γυναίκα, αν δεν είναι σύζυγός του ή μέλος της οικογένειάς του.

Για τον Κριστόφ Εϊμάν, πρόεδρο της ελβετικής Διάσκεψης των διευθυντών δημόσιας εκπαίδευσης των καντονιών, «αυτοί οι κανονισμοί εξαίρεσης δεν είναι η λύση».

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε οι γυναίκες να έχουν διαφορετική μεταχείριση από τους άνδρες στη δημόσια υπηρεσία», δήλωσε στην ελβετική τηλεόραση.

Η πρόεδρος των σχολείων της Τερβίλ Κριστίν Αρεκέτ δήλωσε από την πλευρά της ότι δεν είναι ικανοποιημένη από αυτή την απόφαση αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.