Ο Τραμπ μέμφεται ξανά τους συμμάχους της χώρας του στο NATO

Αψηφώντας την προτροπή του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να κατεβάσει τους τόνους της ρητορικής του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε ξανά τους συμμάχους της χώρας του στο NATO ότι δεν συνεισφέρουν όσα τους αναλογούν.

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης στην πόλη Ρασίν της πολιτείας Ουισκόνσιν, ο δισεκατομμυριούχος διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές ανέφερε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ “δεν καταβάλλουν αυτό που τους αναλογεί” και υποστήριξε πως η διεθνής στρατιωτική συμμαχία των 28 κρατών έχει “περιπέσει σε αχρηστία” και σημείωσε ότι “είτε θα πληρώσουν, και για όσα οφείλουν από το παρελθόν, ή πρέπει να φύγουν. Κι αν αυτό διαλύσει το NATO, ας διαλυθεί το NATO”.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει επικρίνει επανειλημμένα τους συμμάχους της χώρας του στο NATO τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι τόνοι ανεβαίνουν στον προεκλογικό διάλογο των Ρεπουμπλικάνων. Ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε επίσης υπό αμφισβήτηση τη σχέση της χώρας του με τη Σαουδική Αραβία.

“Φροντίζουμε τη Σαουδική Αραβία. Κανένας δεν πρόκειται να ανακατευτεί στις υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας επειδή την προστατεύουμε”, είπε σε μια στάση που έκανε στο Ουάσαου του Ουισκόνσιν. Αλλά “δεν μας πληρώνουν ένα δίκαιο αντίτιμο. Χάνουμε ένα σωρό λεφτά”, σημείωσε με νόημα ο Ντόναλντ Τραμπ.