Φορτίο κοκαΐνης άνω των 200 εκ. δολαρίων βρήκε η Αμερικανική Ακτοφυλακή

Με επιτυχία στέφθηκε μεγάλη συνδυασμένη επιχείρηση της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, καθώς βρήκε και κατάσχεσε φορτίο 5,8 τόνων κοκαΐνης, η εμπορική αξία της οποίας υπολογίζεται σε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια αν τελικά έφθανε στην αγορά των ΗΠΑ.

Το φορτίο μεταφερόταν σε ένα από τα αυτοσχέδια μικρά υποβρύχια που συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιούν οι μεταφορείς ναρκωτικών στις ΗΠΑ από τις χώρες παραγωγής των ναρκωτικών. Πρόκειται για μικρά σκάφη, τα οποία καταφέρνουν να επιπλέουν με το μεγαλύτερο μέρος τους να είναι καλυμμένο από το νερό, και έτσι καταφέρνουν να περνούν χωρίς να γίνονται αντιληπτά.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση πάντως δεν τα κατάφεραν, καθώς το σκάφος και το τετραμελές πλήρωμα βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα σκάφη της Ακτοφυλακής. Στην σύλληψή του βοήθησαν και αεροσκάφη τα οποία περιπολούν τόσο τις ακτές των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια όσο και εκείνες στον Κόλπο του Μεξικού.

Παρά τις εντεινόμενες προσπάθειες των αμερικανικών δυνάμεων να σταματήσουν αυτού του είδους την μεταφορά ναρκωτικών, οι έμποροι επιμένουν να επιλέγουν τα υποβρύχια, καθώς είναι ο πιο εύκολος και πάντως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να περάσουν κάτω από την μύτη της Ακτοφυλακής. Η οποία μάλιστα παραδέχεται επίσημα ότι αυτά τα σκάφη είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, με τις επιτυχίες των αρχών να περιορίζονται σε μόνο πέντε συλλήψεις αν και υπάρχει η βεβαιότητα ότι αρκετά περισσότερα έχουν τελικά καταφέρει να φθάσουν στον στόχο τους.