Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία & Γαλλία

Μετά το μπαράζ εκρήξεων στον διεθνή αερολιμένα και το μετρό των Βρυξελλών που στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους, στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έχουν κλείσει τα σύνορα με την Ολλανδία, ενώ αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και στη μεθόριο με τη Γερμανία. Ο ολλανδικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συγκαλεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη ενώ σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα “Le Figaro”, μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, στην “Πόλη του Φωτός” αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και μέσα μεταφοράς.

Από την πλευρά του το Ισραήλ έδωσε εντολή να προσγειωθούν όλες του οι ευρωπαϊκές πτήσεις.  Στο ανώτατο επίπεδο “πορτοκαλί”, ανέβηκε το επίπεδο απείλης στα ευρωπαϊκά όργανα, σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Όλες οι συναντήσεις εντός των κτιρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα ιταλικά αεροδρόμια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών, όπως έκανε γνωστό ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και εξέφρασε την αμξέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων λέγοντας ότι «είμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων της τρομερής αυτής τρομοκρατικής επίθεσης που έπληξε την καρδιά της Ευρώπης». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ενισχύθηκε ο συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε καραμπινιέρους, αστυνομία και στρατιωτικές δυνάμεις ενώσΣήμερα το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Κυριακή στο Βατικανό θα εορτασθεί, με κάθε επισημότητα, το Πάσχα των Καθολικών, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο κηρύχθηκε και η έναρξη του «αγίου έτους» των Καθολικών. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η ιταλική πρωτεύουσα και η Αγία Έδρα συνεχίζουν να συγκαταλέγονται στους κύριους στόχους των ισλαμιστών τρομοκρατών.

 

Ενδεικτική του πανευρωπαϊκού συναγερμού είναι η ανακοίνωση του ολλανδικού στρατού μέσω Twitter ότι ενισχύει την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του ενώ λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι έκλεισαν και τα σύνορα Γαλλίας-Βελγίου. Η Eurostar ματαίωσε, παράλληλα, τα δρομολόγια των τρένων από και προς τις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στην πόλη. «Συστήνεται στους πελάτες της Eurostar στις Βρυξέλλες να ματαιώσουν το ταξίδι τους και να μην προσέλθουν στον σταθμό», ανέφερε η εταιρεία σε μήνυμά της στο Twitter.

«Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες συνιστούν επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης», δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν. «Είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης. Δεν θα δεχθούμε ποτέ τρομοκράτες να επιτίθενται στις ανοικτές κοινωνίες μας», έγραψε στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Ο Δανός ομόλογός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κατήγγειλε στο Twitter την «απεχθή επίθεση» και πρόσθεσε: «Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Είμαστε στο πλευρό των Βρυξελλών».

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ μια ακόμα έκρηξη σημειώθηκε σε σταθμό του μετρό σε απόσταση μίας στάσης από τα γραφεία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Μείνετε εκεί που είστε», συστήνει στον κόσμο το βελγικό κέντρο διαχείρισης των κρίσεων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα της βελγικής πρωτεύουσας: λεωφορεία, τραμ, μετρό, τίποτε δεν κυκλοφορεί πια στις Βρυξέλλες.