Τον απόλυτο τρόμο ζει η Ευρώπη - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Βέλγιο

Σε κατάσταση πανικού και κόκκινου συναγερμού βρίσκεται σήμερα το Βέλγιο, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, μετά τις τέσσερις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ζάβενταμ και στους δύο σταθμούς του μετρό Μάλμπεκ και Σούμαν.

Την ίδια ώρα ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών καθώς, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, τουλάχιστον 34 είναι οι άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ 230 είναι οι  τραυματίες.

Μετά από τις φονικές εκρήξεις, έχουν γίνει ακόμα τρεις ελεγχόμενες, μία σε σταθμό του μετρό, μία στο πανεπιστήμιο Vrije και μία σε ένα τρίτο γιλέκο που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ.

Το πρώτο χτύπημα έγινε γύρω στις 8 (τοπική ώρα) σε δύο σημεία του αεροδρομίου και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 81. Ένας βομβιστής καμικάζι ανατινάχθηκε, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο ότι προηγουμένως είχε φωνάξει κάτι στα αραβικά και είχαν ακουστεί πυροβολισμοί. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πώς εξερράγη η δεύτερη βόμβα. Η μία έκρηξη έγινε στο γκισέ της American Airlines, στην αίθουσα αναχωρήσεων,  ενώ η δεύτερη δεν έχει γίνει ακόμα σαφές σε ποιο σημείο του αεροδρομίου, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι έλαβε χώρα στο καφέ Starbucks.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δύο εκρήξεις «προκάλεσαν γενικευμένο πανικό σε όλα τα επίπεδα». «Ένας κύριος φώναξε κάτι στα αραβικά. Φώναξε μερικές λέξεις και άκουσα μία μεγάλη έκρηξη», δήλωσε ο Αλφόνς Λιουρά, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο, που βρισκόταν σε απόσταση πέντε μέτρων από το σημείο. «Βοήθησα τουλάχιστον έξι-επτά τραυματίες. Κρύφτηκα και περίμενα πέντε-έξι λεπτά, αλλά άνθρωποι ήρθαν προς το μέρος μου για να μου ζητήσουν βοήθεια», είπε, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στις δύο εκρήξεις του αεροδρομίου δεν μεσολάβησαν ούτε δύο λεπτά. “Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πόδια…είναι πραγματική φρίκη, είναι κάτι που δεν αξίζει στο Βέλγιο», δήλωσε ξεσπώντας σε κλάματα ο Αλφόνς Λιουρά, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα ασφαλείας των αποσκευών για τις πτήσεις που αναχωρούν προς την Αφρική. «Λυπάμαι, υπήρχε ένας κύριος που έχασε δύο πόδια, ένας αστυνομικός με το ένα του πόδι λιωμένο».

Οι αρχές εντόπισαν στους χώρους του αεροδρομίου τρία γιλέκα με εκρηκτικά και ένα καλάσνικοφ στην αίθουσα αναχωρήσεων, δίπλα στη σορό του τρομοκράτη. Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο έχουν ακυρωθεί, ενώ όσες είχαν ήδη ξεκινήσει άλλαξαν προορισμό και προσγειώθηκαν αλλού.

Η Aegean Airlines ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα πτήσεις προς τις Βρυξέλλες, ενώ εκείνη που είχε ξεκινήσει στις 08.30 από το Ελευθέριος Βενιζέλος προσγειώθηκε στο Ντίσελντορφ.

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ σε διάγγελμά του προς τον βελγικό λαό, έκανε λόγο για δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να έχουμε πολλούς νεκρούς και σε σοβαρή κατάσταση αρκετούς τραυματίες. Ο Σαρλ Μισέλ δεν έδωσε στην δημοσιότητα ακριβή αριθμό θυμάτων ενώ ανακοίνωσε ότι στην παρούσα φάση οι βελγικές αρχές προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.

“Την ώρα της τραγωδίας πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι” δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι εξακολουθούν να υφίστανται υποψίες για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και ως εκ τούτου οι βελγικές αρχές λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

«Φοβόμασταν επίθεση και έγινε», δήλωσε ο Μισέλ, κάνοντας λόγο για «τυφλές, βίαιες και δειλές » επιθέσεις.

Το σημείο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Η Eurocontrol ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο έχει 23 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, κλείνει επ’ αόριστον. Καμία πτήση δεν επιτρέπεται να προσγειωθεί ή να απογειωθεί, ενώ έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια των τρένων προς αυτό. Όλα τα αεροπλάνα που είχαν προορισμό τις Βρυξέλλες κατευθύνονται σε γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με τα βελγικά Μέσα Ενημέρωσης, στους χώρους του αεροδρομίου εντοπίστηκαν κι άλλες βόμβες. Σε μια πρώτη αντίδραση τη φύλαξη των δρόμων των Βρυξελλών ανέλαβε ο στρατός ενώ έχει δοθεί οδηγία στους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους. Παράλληλα το επίπεδο συναγερμού στο Βέλγιο ανέβηκε στο υψηλότερο δυνατό σημείο.

Χτύπημα και στο μετρό

Σχεδόν μία ώρα μετά τις διπλές εκρήξεις, σημειώθηκαν ακόμα δύο σε δύο σταθμούς του μετρό. Περίπου στις 15:30 το μεσημέρι ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 20 και των τραυματιών στους 106 και αυτός ο αριθμός των θυμάτων αφορά μόνο την επίθεση στο βελγικό μετρό.

Για την ώρα στην πόλη του Βελγίου έχουν σταματήσει όλα τα δρομολόγια των τρένων, ενώ έχουν εκκενωθεί και όλοι οι σταθμοί. Παράλληλα αναστέλλονται πολλά δρομολόγια λεωφορείων Να σημειωθεί ότι οι δύο σταθμοί βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κτήριο της Κομισιόν.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η έκρηξη έγινε μέσα σε βαγόνι τρένου που βρισκόταν εν κινήσει λίγο πριν προσεγγίσει τον σταθμό Μάλμπεκ.

Διαφορετικές πηγές ανέφεραν πως υπήρξαν επιθέσεις και στη στάση Μετρό Schuman δίπλα από Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ενώ σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε και σε τρίτο σταθμό του Μετρό της πόλης χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν η βόμβα εξουδετερώθηκε.

Οι Αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους της βελγικής πρωτεύουσας να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι Βρυξέλλες βρίσκονται στον ύψιστο βαθμό συναγερμού, με κλειστά όλα τα δημόσια κτήρια, ενώ έχουν διακοπεί όλες οι συγκοινωνίες. Την ίδια ώρα, ο Ντέιβιντ Κάμερον συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της ομάδας COBRA, ύψιστης αντιτρομοκρατικής ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Βέλγος Υπουργός Εσωτερικών συνέδεσε ευθέως τις σημερινές εκρήξεις με τη σύλληψη του «εγκεφάλου» των επιθέσεων στο Παρίσι κάνοντας λόγο για πιθανή ενέργεια «εκδίκησης».  Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών σημειώνονται ένα 24ωρο μετά την ταυτοποίηση ενός εκ των συνεργών του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, η ταυτοποίηση του οποίου έγινε χτες από τις βελγικές αρχές. Πρόκειται για τον τρομοκράτη που έφτιαχνε τις βόμβες, τον Najim Laachraoui. Από χθες οι αρχές έχουν εξαπολύσει  ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του και σύμφωνα με ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών, βρίσκονταν πολύ κοντά στην σύλληψή του.

Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Sky News Άλεξ Ρόσι, ο οποίος βρισκόταν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών δήλωσε ότι άκουσε δύο “πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις” και πρόσθεσε ότι “αισθάνθηκα το κτίριο να δονείται. Υπήρχε επίσης σκόνη και καπνός (…) πήγα προς το σημείο από το οποίο ακούστηκε η έκρηξη και άνθρωποι έβγαιναν από εκεί πολύ ζαλισμένοι και σοκαρισμένοι”. Παράλληλα σημείωσε ότι “αυτό που σκέφτονται εδώ είναι ότι ήταν κάποιου είδους τρομοκρατική επίθεση – αυτό δεν έχει επαληθευτεί από οποιεσδήποτε αρχές εδώ στο αεροδρόμιο”.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε και σε τρίτο σταθμό του Μετρό της πόλης χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν η βόμβα εξουδετερώθηκε.