"Δεν μπορεί να υπάρχουν γενικευμένες επιστροφές ή επανεγκατάσταση"

Το τελευταίο που θέλουμε είναι να γίνει η Ειδομένη ο κανόνας, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Tύπου στις Βρυξέλλες, μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Ο Τίμερμανς άσκησε εμμέσως κριτική για όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Ειδομένη – με τις αρχές της ΠΓΔΜ να επαίρονται ότι επέστρεψαν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφός τους πίσω στην Ελλάδα και να κατηγορούν τις ελληνικές αρχές που δεν τους απέτρεψαν, αφήνοντας αιχμές, σύμφωνα με το skai.gr για το ποιος κρύβεται πίσω από την – αποδεδειγμένα οργανωμένη – κίνηση που ώθησε τους δεκάδες απελπισμένους στην ριψοκίνδυνη ενέργεια.

Υπήρξε μεγάλη σύγχυση την τελευταία εβδομάδα, επισήμανε ο Φ. Τίμερμανς που υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν γενικευμένες επιστροφές ή επανεγκατάσταση. Οι διασφαλίσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές, ξεκαθάρισε.

Ενώ διευκρίνισε ότι η Επιτροπή απαιτεί δράση από όλες τις πλευρές για την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την ελάφρυνση της πίεσης που υφίσταται η Ελλάδα.

Η προσφυγική κρίση δεν πρόκειται απλά να εξαφανισθεί. Δεν θα κάνουμε την Ελλάδα έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων, υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.