Μακελειό στην Άγκυρα - Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί (vid-upd)

Τους 34 έχουν φτάσει οι νεκροί και τουλάχιστον 125 είναι οι τραυματίες (19 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση) από την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε το κέντρο της Άγκυρας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση πρόκειται για επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη κοντά σε στάση λεωφορείων. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε πάρκο στο κέντρο της Άγκυρας στις 18:35 τοπική ώρα, στην περιοχή Κιζιλάι όπου βρίσκονται αρκετά κυβερνητικά κτήρια.

Οι τραυματίες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση έχουν μεταφερθεί σε δέκα νοσοκομεία της τουρκικής πρωτεύουσας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 12 εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

travmatias-agiria-foto

Νωρίτερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV είχε μεταδώσει ότι οι νεκροί είναι «πολλοί» ενώ η Hurriet είχε κάνει λόγο στην αρχή για πέντε νεκρούς. Η αιτία της έκρηξης παραμένει προς το παρόν άγνωστη αν και μαρτυρίες κάνουν λόγο για ένα ΙΧ που έπεσε πάνω σε λεωφορείο.

τουρκια έκρηξη

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, πυρά ακούστηκαν μετά την έκρηξη, ενώ ασθενοφόρα έχουν σπεύσει επί τόπου. Τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι υπάρχουν πολλά απανθρακωμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Κιζιλάι.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τρίτη επίθεση που πραγματοποιείται μέσα σε έξι μήνες στην Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μετά την επίθεση ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενισχύουν την αποφασιστικότητα της χώρας του κατά της τρομοκρατίας.

«Το τουρκικό κράτος δεν θα υποχωρήσει ποτέ στο δικαίωμά του να υπερασπισθεί τον εαυτό του και τους πολίτες του», πρόσθεσε.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις που χάνουν τη μάχη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βάζουν ως στόχο αθώους πολίτες», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι κατά το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή.

Ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση, εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία, από όπου και αν προέρχεται, και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό, στους πολίτες της τουρκικής πρωτεύουσας, καθώς τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.