Tweeting Away

“Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: η βαλκανική οδός παραμένει κλειστή κι αυτό για πάντα”, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Johanna Mikl-Leitner στη γερμανική Die Welt, υποστηρίζοντας ότι μόνο ένα τέτοιο “συνεκτικό μήνυμα” θα αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να αποπειρώνται το θαλάσσιο ταξίδι από την Τουρκία. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού;

Μείζον ζήτημα έχει προκύψει και μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών μετά τα χθεσινά tweets του προέδρου της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ο οποίος υποστήριξε ότι ο τερματισμός παράτυπων ροών κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου “δεν πρόκειται για ζήτημα μονομερούς ενέργειας, αλλά για κοινή απόφαση των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή τμήματος “της περιεκτικής πολιτικής της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης”! Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα; “Περιμένουμε ο κ. Tusk να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν.”

Όλοι αυτό περιμένουμε και όλοι σε αυτό ελπίζουμε, όμως δυστυχώς οι ευσεβείς πόθοι δεν είναι πάντα ικανοί να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τουλάχιστον μοιάζει να διατηρούμε ακόμα την εύνοια της Angela Merkel, η οποία χθες βράδυ έσπευσε να δηλώσει ότι το κλείσιμο του Βαλκανικού δρόμου “δεν είναι λύση στο συνολικό πρόβλημα” και πως “δεν μπορούμε 27 χώρες να εφησυχάζουμε και να αφήνουμε μία χώρα μόνη της με το πρόβλημα”.