Η Ευρώπη, το Προφυγικό και ο μύθος του Σισύφου

Τον μύθο του Σισύφου χρησιμοποίησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε παρέμβασή του για την προσφυγική κρίση στην Ολομέλεια του ΕΚ, προκειμένου να δώσει μια παραστατική εικόνα των βαρών που φέρει η Ευρώπη:

«Η Ευρώπη, ως άλλος Σίσυφος, κουβαλάει ένα μεγάλο βάρος στους ώμους της. Είναι απαραίτητο να βοηθήσουν όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να καταφέρει να ανεβάσει αυτό το βράχο στην κορυφή και να μην κατρακυλήσει στην πλαγιά» δήλωσε.

Υπέδειξε στη συνέχεια ότι παρατηρήθηκε «μια τάση για μια εύκολη λαϊκιστική ρητορεία σε όλες τις χώρες που είχαν εκλογές τελευταία. Η τάση αυτή έχει σαν συνέπεια, το να κερδίζουν έδαφος οι εθνικισμοί και η ξενοφοβία, εις βάρος των αξιών και των ιδεωδών της Ευρώπης» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής με την Τουρκία ήταν ένα απαραίτητο βήμα, όχι όμως καταληκτικό». Ο ίδιος θεωρεί ότι «η Σύνοδος της προσεχούς εβδομάδας είναι ακόμα πιο σημαντική».

«Τώρα όλοι ευρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους και όλοι θα κριθούν και θα κληθούν να λογοδοτήσουν» είπε ο Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι «η αλληλεγγύη είναι η βάση, ο κύριος πυλώνας των αποφάσεων της Επιτροπής, η δε προσφυγική κρίση είναι καταλύτης για το μέλλον της ΕΕ».