Melinda Gates: η σύζυγος του ιδρυτή της Microsoft μιλά για την άμισθη γυναικεία εργασία

Είναι γνωστός ο… καημός των γυναικών παγκοσμίως, ότι εκτός από την κανονική τους εργασία, επωμίζονται και τις δουλειές του σπιτιού και μάλιστα χωρίς αμοιβή! Όταν όμως αυτό το παράπονο βγαίνει από τα χείλη μιας δισεκατομμυριούχου, τότε τα πράγματα μάλλον σοβαρεύουν…

Η Melinda, σύζυγος του βαθύπλουτου ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, έφτασε στα όρια της υπομονής της όταν συνειδητοποίησε ότι όχι μόνο η ίδια, αλλά εκατομμύρια σύζυγοι και μητέρες αναλαμβάνουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα τις δουλειές και τις οικογενειακές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να εργάζονται (και) στο σπίτι.

«Υπάρχει μια τεράστια διαφορά», λέει η Melinda σε συνέντευξή της, «ανάμεσα στον χρόνο που ξοδεύουν οι γυναίκες στην άμισθη εργασία, συγκριτικά με τους άνδρες. Στον Δυτικό κόσμο, οι γυναίκες εργάζονται χωρίς αμοιβή κατά προσέγγιση 90 λεπτά επί πλέον την ημέρα και στις αναπτυσσόμενες χώρες φθάνουν ακόμη και τις 5 ώρες.

Ανεξάρτητα από αυτό, αν δεν μιλήσουμε για το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση στερεί από τις γυναίκες τον χρόνο που θα αφιέρωναν σε κάτι καλύτερο −από την καριέρα μέχρι έναν απλό περίπατο− τότε πραγματικά δεν λύνουμε το πρόβλημα».

Εύλογα θα σκεφτόταν κανείς, τι συμβαίνει στο σπίτι μιας γυναίκας με αυτές τις απόψεις… Βοηθά άραγε ο Bill στις δουλειές του σπιτιού;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και ο καλύτερος μάγειρας, καθώς το μόνο που μπορεί να φτιάξει είναι ντοματόσουπα –όπως παραδέχεται και ο ίδιος− αλλά είναι οπωσδήποτε πολύ καλός… στο πλύσιμο των πιάτων!», αποκαλύπτει η Melinda.

Όμως οι «αποστολές» του Gates, δεν σταματούν στην… λάντζα! Έχει αναλάβει να πηγαίνει την μικρή του κόρη στο σχολείο, συμβουλεύοντας μάλιστα τις μαμάδες να ζητήσουν από τους συζύγους τους να κάνουν κι εκείνοι το ίδιο: «Αν μπορεί ο Bill Gates να πάει την κόρη του στο σχολείο, μπορείς κι εσύ», λένε οι γυναίκες επιστρέφοντας στο σπίτι τους.

Συνεχίζοντας, η Melinda σημειώνει: «Ακούγοντας τα παιδιά μου και τους φίλους τους και ρίχνοντας μια ματιά στις στατιστικές για το πώς οι έφηβοι φαντάζονται το μέλλον τους, συμπεραίνω ότι τα περισσότερα κορίτσια δεν σκέφτονται ότι θα μείνουν «κολλημένα» στα στερεότυπα τα οποία κράτησαν τις γιαγιάδες τους στο σπίτι. Και τα περισσότερα αγόρια, συμφωνούν μαζί τους.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι έτσι: αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, τα κορίτσια θα συνεχίσουν να ξοδεύουν αμέτρητες ώρες στην απλήρωτη εργασία, με τα αγόρια να παραμένουν αμέτοχα, διότι πολύ απλά, η κοινωνία θεωρεί ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη».

Ολοκληρώνοντας την συνέντευξη, η Melinda Gates, ξεκαθαρίζει: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να μοιράζουμε τις δουλειές του σπιτιού δίκαια».

Σκεφτείτε λοιπόν… την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι καταπιέζεστε ή στερείστε δημιουργικό χρόνο από τις δουλειές του σπιτιού, δεν έχετε παρά να ζητήσετε την συνδρομή του συντρόφου σας.

Εφόσον το κάνουν οι Gates, μπορείτε κι εσείς!

Με πληροφορίες από την Telegraph