Βρυξέλλες: Ζητάει κι άλλα η Τουρκία

Νέες πληροφορίες διαρρέουν συνεχώς γύρω από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με εγχώριες αλλά και διεθνείς δημοσιογραφικές πηγές, η Τουρκία ζητά από την Ευρώπη μεγαλύτερα οικονομικά ανταλλάγματα, τα οποία κυμαίνονται από 9 έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του γεύματος μεταξύ των 28 ηγετών και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, επιβεβαίωσε πως η Άγκυρα ζητά επί πλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές, η Άγκυρα εκτός από την αύξηση των κεφαλαίων, ζητά να ξεκινήσουν σύντομα οι συνομιλίες για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να εξασφαλίσει ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ από τον Ιούνιο για όσους έχουν τουρκική υπηκοότητα, αντί να περιμένουν για μια προγραμματισμένη επανεξέταση του θέματος τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αντάλλαγμα η Τουρκία δεσμεύεται να πάρει πίσω όλους τους μη Σύρους μετανάστες στους οποίους δεν έδωσε άσυλο η Ευρώπη (συν όσους περισυλλέγονται στα δικά της ύδατα) και να πατάξει πιο αποτελεσματικά τους διακινητές.

«Θα γίνει ένα πραγματικό τουρκικό παζάρι. Στην αρχή θα σηκώσουμε τα χέρια μας στον αέρα και θα δείξουμε σοκ για τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Τότε θα προσφέρουμε ένα μικρό, μικρό, μικρό μέρος από αυτά που θέλουν. Τότε θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση», ανέφερε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.