Πρόωρες εκλογές για την Σερβία

Αίτημα για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπέβαλε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Σέρβος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι “η κυβέρνηση χρειάζεται πιο καθαρή εντολή για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίσει την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διορία 72 ωρών για να απαντήσει στο αίτημα, το οποίο πάντως, κατά γενική εκτίμηση, θα γίνει αποδεκτό, με πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών την 24η Απριλίου.

Η απόφαση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές δεν δικαιολογείται με βάση του συσχετισμούς δυνάμεων εντός του Κοινοβουλίου, με δεδομένο ότι επί συνόλου 250 βουλευτών, τη σημερινή κυβέρνηση στηρίζουν 202 βουλευτές.

Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Βούτσιτς θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην εσωτερική πολιτική σκηνή και μετά τις εκλογές, και μάλιστα το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του οποίου ηγείται, αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες από την εταιρία “Faktor plus” δίνει στην πρόθεση ψήφου στο κόμμα του Βούτσιτς το 49,4% και ακολουθούν το συγκυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς με 11,3%, το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) με 6,4% και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι με 6%.